De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Stierenvechten in Spanje

zcspanje.jpgRop Zoutberg is jaren correspondent in Spanje, maar bij het stierenvechten was hij nog nooit geweest. Tot vandaag.

 

 

 

 

 

 

 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


231 reacties op “Stierenvechten in Spanje”

 1. Freek Schotting zegt: 16-06-08 om 08:42

  Vindt u het geen schande een bijna “promotiefilmpje”voor het stierenvechten te laten zien?

 2. Ik wil mijn misnoegen uiten betreffende genoemde column van dit product
  Het getuigd van wansmaak en smerigheid en oneerbaar tegenover dieren.Een wanproduct van dito.Ook de redactie is van het zelfde gehalte en misselijkmakend.

 3. k k zegt: 16-06-08 om 10:11

  dit zou verboden moeten worddem die spanjaarden zijn cultuurbarbaren

 4. Geachte heer Zoutberg,

  Ik ben erg geschrokken van uw zomercolumn over het stierenvechten in Madrid. U zegt tegen het stierenvechten te zijn, maar u gaat wel lachend de arena in en uit, terwijl zes stieren worden afgeslacht tijdens uw aanwezigheid. Las Ventas in Madrid is niet representatief voor Spanje, waar steeds meer mensen het bloederige stierenvechten de rug toekeren. U zegt niets over de groeiende weerstand tegen het stierenvechten. 72% van de Spanjaarden houdt er niet meer van, en u laat beelden zien van tienduizenden toeschouwers. Het is niet zo gek dat mensen denken dat het stierenvechten wel meevalt qua dierenleed, als u lachend de arena uit komt. Mij overtuigt u niet als u zegt dat u tegen het stierenvechten bent…

 5. Ralph zegt: 16-06-08 om 10:36

  Jammer dat er op deze manier toch nog even reclame gemaakt moet worden voor deze walgelijke manier van volksvermaak. Spanje bant het langzaam uit, maar in Nederland is er blijkbaar nog wel plaats voor…

 6. Nicky zegt: 16-06-08 om 10:39

  Zit ik het journaal te kijken met aansluitend de zomercolumn…tot mijn grote schrik gaat deze over stierengevechten! Hoe kun je nu aandacht besteden aan deze “sport” oftewel dierenleed?? Ik vind het gruwelijk om hier als Nederlandse zender/verslaggever aandacht aan te besteden. Je dan ook nog een nieuwe fan van deze “sport” noemen dat gaat mij al helemaal te ver. Bezoek de onderstaande website en aanschouw de gruwelijke praktijken van de stierengevechten!

  http://www.animalfrontline.nl/stieren/stieren.php

 7. Julia van der Meer zegt: 16-06-08 om 10:41

  Ik vind het echt belachelijk dat dit filmpje worden uitgezonden. Het lijtk net een reclamefilmpje voor stierenvechten. Ik vind dit echt heel slecht. Het nieuws moet een goed voorbeeld geven aan de samenleving en niet stierenvechten gaan stimuleren.
  Maak dan een negatief filmpje over stierenvechten!

 8. Riane Kuzee zegt: 16-06-08 om 10:43

  Stierenvechten is wreed en barbaars. Wat bezielt een correspondent om zoiets te gaan bekijken?Zwarte dag in het leven van Rop Zoutberg.

 9. BELINDA zegt: 16-06-08 om 11:04

  Walgelijk: STOP DIERENLEED!!!

 10. Angela van de Wetering zegt: 16-06-08 om 11:12

  Helaas een eenzijdige kijk op het stierenvechten!72% van de Spanjaarden is tegen het stierenvechten,helaas wordt dit niet genoemd.Rop zegt tegen het stierenvechten te zijn ,maar laat wel een positief beeld zien van het stierenvechten.Maar waar is de andere kant van het verhaal?
  De 20 minuten lange marteling van de stier in de arena….. de voorwerkingen van de stier zodat zeker is dat de matodor wint…..jullie denken toch zeker niet dat het dier ook maar 1 kans maakt om te winnen?Ze zorgen er wel voor dat dat niet gebeurd.
  En de paarden die gebruikt worden?Stembanden worden doorgesneden en hij heeft nauwelijks bescherming tegen de horens van de stier…..
  Ik mag hopen dat dit de laatste keer is dat zoiets gruwelijks wordt uitgezonden door de NOS!

 11. Marieke de Vries zegt: 16-06-08 om 11:13

  Beste redactie,

  Vanmorgen zag ik op het journaal een zomercolumn over het stierenvechten in Madrid en het feit dat Hemingway het stierenvechten zo geweldig vond. Nou en? Steeds meer Spanjaarden schamen zich dood voor dit gruwelijke gebruik en een Nederlands nieuwsprogramma gaat dit gebruik vervolgens uitzenden op een tijdstip waarop kinderen televisie kijken. Zelfs TVE (Spanje) doet dit niet meer! Ik ben erg verontwaardigd over dit ongenuanceerde item. Het gros van de kijkers zal vast niet begrijpen dat de heer Zoutberg echt tegen het stierenvechten is, zoals hij eventjes aanstipt. Anders zou hij nooit de arena ingegaan zijn met een lach. Ik heb zelf in Fréjus (Frankrijk) door een gat in de muur een stierengevecht gezien en ik moest absoluut niet lachen!

 12. C. van Middelaar zegt: 16-06-08 om 11:44

  Dit soort taferelen zouden niet gepromoot moeten worden. Niet alleen tijdens het gevecht, maar ook in de ‘voorbereidingen’ vinden afschuwelijke mishandelingen plaats. Het is niet meer van deze tijd en mensen zouden beter moeten weten.

 13. jeanette duwel zegt: 16-06-08 om 11:47

  Het is toch walgelijk dat wij Nederlanders, die toch beter zouden moeten weten, stierenvechten bekijken alsof het iets komisch is!! Grote prachtige dieren overgeleverd aan de martelingen van de mens!! Dier en mensonwaardig om hier deel van uit te maken, ook als publiek!! Schande!!!

 14. Paula zegt: 16-06-08 om 11:48

  Ik hoop van harte dat deze zomercolmn mensen niet aanmoedigd om een stierengevecht te bezoeken. Het is fantastisch dat Rop in al die jaren nog nooit bij een stierengevecht is geweest en zelf ook door laat schemeren dat hij hier geen voorstander van is. Met deze column had hij een prachtig anti-stierenvecht-statement kunnen maken, maar dat komt naar mijn idee niet uit de verf. De gruwelijkheid van deze zogenaamde traditie (waar meer dan 70% van de Spanjaarden ook op tegen is!)komt niet duidelijk naar voren. De stier wordt reeds verzwakt en gehavend in de arena losgelaten, hij wordt door meerdere mannen bewerkt (het is dus geen 1 tegen 1 strijd en hij lijdt minutenland (soms tot 15/20 min). Dit kan toch nooit een leuk uitstapje zijn? Het is pure dierenmishandeling, die niet past binnen onze “beschaving”. Mensen, ga er nooit naartoe! 1 bezoek aan een stierengevecht helpt al om deze barbaarse praktijken in stand te houden! Dus doe het niet.

 15. nicole michelet zegt: 16-06-08 om 11:52

  Het is walgelijk dat een massa zit te juigen en lachen terwijl er voor hun ogen een levend wezen wordt gemarteld en afgemaakt.Dit zegt weer enorm veel over het mensdom,met de nadruk op dom natuurlijk.Heminghway mag dan al een beroemd schrijver zijn,zijn voorliefde voor stierenvechten maakt hem voor mij tot een immoreel wezen waar ik totaal geen begrip of respect voor heb.

 16. Isabel Carvalho zegt: 16-06-08 om 12:08

  Het doodknuppelen van zeehondenpups is barbaars, het ophangen van afgedankte jachthonden in landen als Spanje is misdadig, maar stierenvechten is cultuur? Laat me niet lachen. En vooral, hou op met het mooier voorstellen van ‘sporten’ waarbij dieren gemarteld worden dan ze zijn.

 17. Dat de tijd van de komkommers aangebroken is, was helaas dramatisch zichtbaar met deze column. Hoe dieren door de commerciele industrie gemarteld worden terwijl wereldwijd een verbod op stierenvechten sterker en sterker wordt. Het argument cultuur is niet op zijn plaats, want de de VOC mentaliteit van de ‘jongens van Jan de Wit’wordt ook nederland nog altijd aangerekend. En de Gouden eeuw behoorde eveneens tot onze cultuur.

  Jammer dat de publieke omroep, in stand gehouden door het publiek zich dit niet realiseerde. Excuus zou op zijn plaats zijn aan al die dieren die een marteldood gestorven zijn.

  Stichting Dierenhulp Venezuela
  http://www.dierenhulp.nl

 18. Mooi land, mooie cultuur, barbaarse gewoontes

 19. c.hazelof zegt: 16-06-08 om 12:16

  Ik vind het belachelijk dat stierenvechten wordt getoond als entertainment!
  Ook vind ik het belachelijk dat de NOS dit in de ochtend uitzend!

 20. gemma zegt: 16-06-08 om 12:19

  Elke vorm van aandacht aan dit gruwelijke schouwspel is teveel. Stierenvechten is geen entertainment. Ook al vermeld je dat je er zelf niets mee hebt, het laten zien van opgetogen toeschouwers is positieve aandacht voor deze wreedheden. Ik pleit er dan ook voor om alles wat met stierenvechten te maken heeft te negeren.

 21. E. Gunsing zegt: 16-06-08 om 12:19

  Ik heb de zomercolumn vanochtend gezien en vond het walgelijk. Zoiets mag niet gepromoot worden maar moet uitgebannen worden! Daar zou Rop Zoutberg aandacht aan moeten besteden, in plaats van te lachen en Ernest Hemingway te citeren dat hij het geweldig vond. Het is zielig en vernederd voor de stier, maar misschien is de mensheid nog wel veel zieliger dat we dit laten gebeuren.

  Een dierenvriend.

 22. Bianca Schreurs zegt: 16-06-08 om 12:20

  Ja vooral promoten die handel ! NOT !!!!!! stom stom stom !
  Wie gaat er nu dierenleed lopen promoten !!! En wanneer we er met zijn alleen naar toe blijven gaan al was het dan alleen uit nieuwsgierigheid zal er nooit een einde aan komen. Wat een ondoordachte domme actie van de NOS !

 23. W.J. Hohage zegt: 16-06-08 om 12:21

  Schandalig dat dit item in het journaal wordt opgenomen! Wat is de nieuwswaarde? De omzet in deze gruwel-industrie? Spanje zou hiervoor direct uit de EU geflikkerd moeten worden. Dit past niet in onze zogenaamde beschaving.

 24. simone zegt: 16-06-08 om 12:27

  erg leuk en lachen he stieren vechten,een stier met de angst in de ogen en in paniek de arena zien inkomen, en dan zien hoe zo’n dier word gemarteld en op gruwelijke wijze word gedood..dat je daar zo om moet lachen is echt misselijkmakend !! stieren vechten is dierenleed en daar kan en mag niet om gelachen worden en het mag niet eens bekeken worden!
  in plaats van promoten zou je het juist onder de aandacht moeten brengen in negatieve zin !

  helaas dat de film op de plank ligt? ik juich het alleen maar toe!

  Bah ! meneer Zoutberg Bah !

 25. Maya Bohan zegt: 16-06-08 om 12:27

  Ik vind het vreselijk wat ze met die stier doen in dat filmpje. Echt walgelijk. Barbaars gewoon! Ik vind niet dat dit op de Nederlandse tv thuishoort, het stierenvechten hoort in de verleden tijd. Laat iets moois van Spanje zien.

 26. yvon van der Veen zegt: 16-06-08 om 12:33

  Hoe Kunnen jullie zo iets uitenden, dat voor de lol en blijkbaar voor de big money een prachtig dier wordt vermoord!!! De beesten verdrinken in hun eigen bloed en ze worden voordat ze de arena in gaan al gedrogeerd!! STOP MET UITZENDEN VAN DIT WALGELIJK RECLAME FILMPJE VOOR HET “LEUK” VINDEN VAN STIERENVECHTEN!!!

 27. Robin L. zegt: 16-06-08 om 12:33

  Stop dit onnodige dierenleed!

 28. hans kastelein zegt: 16-06-08 om 12:33

  Ongelooflijk dom en naief van de nos om zo’n walgelijk filmpje over stierenvechten uit te zenden. Maak i.p.v. daarvan een filmpje over de misstanden m.b.t. het stierenvechten en het barbaarse leed wat de stieren wordt toegebracht. Dat heeft NIEUSWAARDE!!!

 29. Liesbeth Sielhorst zegt: 16-06-08 om 12:34

  Dit heeft inderdaad weinig met beschaving te maken, had dit walgelijke filmpje nooit verwacht van iets serieus als NOS! Ordinaire promotie voor dit dierenleed, jammer hoor!

 30. F. Dijkstra zegt: 16-06-08 om 12:35

  Ongelooflijk dat stierengevechten gepromoot wordt door iemand die niet weet wat een gruwelijk dierenleed er plaatsvind tijdens deze gevechten. Of zou het hem koud laten. Ik dacht dat de middeleeuwen allang voorbij waren. Dat de NOS hieraan meewerkt. Ik heb er geen woorden meer voor, maar het raakt me.

 31. N.Detmar zegt: 16-06-08 om 12:36

  Ik had spontaan geen zin meer in m’n ontbijt toen ik deze beelden in de ochtend zag, werd er misselijk van! Had van de NOS wel wat meer professionaliteit verwacht! Het grootste gedeelte van de bevolking (en ja ook van de spanjaarden) is tegen stierenvechten, doordat er zoveel dierenleed bij komt kijken, en hier wordt het een sport genoemd en wordt er met plezier (en een glimlach, hoe kun je dat nog voor elkaar krijgen met zulke beelden!) naar gekeken.
  Hoop dat de NOS voortaan beter na gaat denken voordat ze dit soort verschrikkelijke daden aan gaat moedigen!!

 32. Chantal zegt: 16-06-08 om 12:38

  Overal ter wereld is het merendeel van de mensen tegen stierengevechten.
  En jullie gaan nog maar eens zo’n schandelijk en oneerlijk gevecht promoten.
  Ik zou nog geloven dat jullie gesponsord worden. Er is wel duidelijk iets mis in jullie bovenkamer en een hart op de juiste plaats hebben jullie ook al niet.

  Ik raad jullie aan dit filmpje te bekijken, één van de zovele gruwelijke videos en foto’s : http://www.youtube.com/watch?v=HTCcB2sx3q4 en me eens vertellen wat hier zo nobel aan is.

  Lees ook eens het volgende artikel over dit dierenleed :
  http://www.stieren.net/index.php?id=77

  Hopelijk denken jullie in de toekomst twee keer na vooraleer nog zoiets uit te zenden

 33. anke zegt: 16-06-08 om 12:39

  Walgelijk dat dit uitgezonden wordt !!!!

 34. Anique zegt: 16-06-08 om 12:40

  Ongelofelijk dat jullie zo’n filmpje uitzenden, al jaren wordt er gestereden tegen het gruwelijk mishandelen van de stier tijdens dit soort gevechten en de NOS laat er doodleuk een gezellig filmpje over zien. Echt ongelofelijk zeg!

 35. Derk Hoeksema zegt: 16-06-08 om 12:41

  Allereerst zou ik een andere correspondent nemen. Als voor een zomercolumn niet verder komt dan zo’n uitgekauwd onderwerp als dit. Daarnaast is de onbenullige manier van presenteren en de kritiekloze opstelling natuurlijk belachelijk en niet meer van deze tijd. Wat een nitwit.

 36. Ik vind dit een traditie die te ziek is voor woorden…

 37. Anja zegt: 16-06-08 om 12:42

  Zet bij meneer Zoutberg zo’n speer in z’n rug, kijken of het lachen hem dan vergaat.
  SCHANDE NOS om dit uit te zenden

 38. Fabian Battaglini zegt: 16-06-08 om 12:44

  I am proud to live in the Netherlands, a country in which animal welfare is a serious issue. Yet, this very disappointing movie is evidence that mentality has still to evolve. I hope the persons in charge of the NOS programmes will think through about the bullfighting issue and will broadcast another documentary more in line with ethics and bullfighting’s ugly reality.

 39. Mensen die genieten van een stierengevecht zijn primitieve mensen die een hekel aan dieren hebben. Het in onbegrijpelijk dat in een beschaafd land zoiets nog plaats vindt, had allang verboden moeten zijn. Dierenkwelling, dat is het en niets minder.

 40. mevr willinda zoomer zegt: 16-06-08 om 12:46

  wat een walgelijke vertoning van die zoutberg, huigelaar is het hij zit erbij en keek er naar hij is nu net zo simpel als die spanjaarden die dit nog het ,,einde,, vinden zelfs de spaanse kroonprins ging laatst kijken met zijn vrouw, jammer het is zo een fijne knul.
  gelukkig walgen veel spanjaarden van la corrida,, woon er zalf al 34 jaar men spaanse familie schaamt zich vreselijk voor die middeleeuwse gedoe.

 41. Edwin Pieterse zegt: 16-06-08 om 12:47

  De Spaanse zender TVE zendt geen stierengevechten meer uit, omdat het niet goed is voor kinderen. En nu zendt u deze marteling ’s ochtends uit op een Nederlandse zender! Wat WALGELIJK!!!

 42. Judith zegt: 16-06-08 om 12:48

  Ik vind het absurd dat zulke misselijkmakende beelden uberhaupt worden vertoond, maar dan ook nog op een tijdstip waarop kinderen meekijken, kom op nu zeg! In spanje worden stierengevechten niet meer op TV uitgezonden omdat dit schadelijk zou zijn voor kinderen….dus waar zijn jullie nu mee bezig???:-(
  Laat Rob Zoutberg een leuk item maken over de flamenco ofzo.

 43. Peter Sweerman zegt: 16-06-08 om 12:49

  Geacht NOS Journaal,

  Dhr. Zoutberg zegt in dit item de stier een prachtbeest te vinden vooraleer hij plaatsneemt op de tribune van een Spaanse stierenmartelingen-voorstelling. Je zou echter verwachten dat direct het schaamrood hem om de kaken slaat, maar daarintegen zien we hem het drama aanschouwen giebelend en wel tesamen met nog wat bloeddorstige fans. Hoe moeten wij anders dan hieruit op te maken dan dat hij zo ongeloofwaardig en dubbel overkomt in wat hij zegt. Een journalist die zichzelf op televisie zo gemakkelijk en ongegeneerd ongeloofwaardig maakt vind ik niet bepaald een aanwinst voor de NOS die het nieuws onpartijdig dient te blijven brengen.

 44. Suus zegt: 16-06-08 om 12:51

  Schandalig en ongelooflijk dat jullie dit promoten. Stierengevechten zijn gewoon pure dierenmishandeling.

 45. Rob de Waard zegt: 16-06-08 om 13:00

  Ik vind het een schande dat Spanje in de E.U. zit en blijkbaar geen van de andere deelnemende landen zijn protest laat horen. Hier ligt ook een taak voor onze Minister van buitenlandse zaken. Zet hem op Verhagen.

 46. Lennart Wijn zegt: 16-06-08 om 13:01

  Ik heb inderdaad met verbazing en afgrijzen zitten kijken vanochtend. Misschien moeten we die presentator maar eens langzaam doorboren met zwaarden en dat natuurlijk alleen maar voor vermaak. Dan moet ie dat ook kunnen hebben vind ik. Barbaarse leeghoofderij.

 47. Wilma zegt: 16-06-08 om 13:01

  Schande dat er zo toch min of meer reclame wordt gemaakt voor stierengevechten: dierenleed als volksvermaak. Geen goede reclame voor Spanje.

 48. Els Hfmijster zegt: 16-06-08 om 13:06

  Wat moet je hier nog van zeggen? Schandalig dat dit uitgezonden wordt en vreselijk dat dit soort volksvermaak nog bestaat.
  Wat zijn dit voor mensen die hier naar kijken en het nog leuk vinden ook? Heel snel het stierenvechten overal verbieden.

 49. Suzanne zegt: 16-06-08 om 13:08

  Het lijkt wel steeds triester te worden, BELACHELIJK!!!

 50. Barbara zegt: 16-06-08 om 13:09

  WALGELIJK!!!!!!!!!!!!! Ik vind dit gewoon niet kunnen……

 51. Walgelijk.

 52. Het filmpje hoef ik niet te zien, zulke beelden zijn immers bekend?! Als die presentator dat niet weet, is het waarschijnlijk het beste dat de man het zelf aan den lijve ondervindt. Ervaring is immers de beste leermeester?!

 53. Danielle zegt: 16-06-08 om 13:15

  Daar strijden we dan tegen, het uitbannen van barbaarse praktijken waarin onschuldige dieren worden afgemaakt en wat verbaast mij, ons eigen nieuws die het nodig vindt om deze smerige praktijken met een lach ‘s ochtends op tv uit te zenden.

 54. Simon zegt: 16-06-08 om 13:15

  Zet zo’n stierenvechter zonder zwaarden in een open veld. Kijken wie er dan wint. Heb ik nog geld voor over ook om dat te zien.

 55. ilia zegt: 16-06-08 om 13:16

  Ik vind het heel erg dat stierenvechten op deze reclame-achtige manier op het NOS journaal getoond wordt. Stierenvechten is pure dierenmishandeling.

 56. Maartje zegt: 16-06-08 om 13:23

  Ik vind dit werkelijk afschuwelijk. Het is bijna reclame voor stierenvechten, terwijl Rop eerst tegen zegt te zijn. Het is ronduit hypocriet dat eerst wordt gepraat over ‘prachtbeesten’ en vervolgens schaamteloos promotie wordt gemaakt voor dit middeleeuwse leedvermaak. Ik zie ook niet in wat het nut is om dit filmpje uit te zenden?

 57. Judith zegt: 16-06-08 om 13:30

  Ik vind het erg zorgwekkend dat NOS Journaal een barbaarse afslachting als stierenvechten promoot in de Zomercolumn van Rop Zoutberg. U zou juist dierenleed moeten afwijzen. Zend aub als tegenwerking een video en verslag uit dat de werkelijke gruwelen achter de schermen laat zien.

 58. Samantha zegt: 16-06-08 om 13:36

  Waar is die vent mee bezig??? elk bezoekje aan die arena bezorgt het stierenvechten weer geld om door te blijven gaan met dit vreselijke dierenleed, GEWELDIG dat hij al zolang op vakantie is geweest in spanje en niet naar de stierenvechten is geweest, beetje heel erg jammer dat hij het uiteindelijk toch heeft gedaan. En waarom? dat is niet helemaal duidelijk, hij laat een beetje doorschemeren dat hij er wel tegen is maar de rest van het filmpje lijkt wel een promotiecampagne!!!! Waar is uw geweten??? Hoe kunt u nou met een lach in de arena zitten??? Hoe kun u er tegen zijn en er toch heen gaan??? Ga van uw luie reet af en haal die Big Smile van uw gezicht en ga hier wat aan doen!

 59. Joost zegt: 16-06-08 om 13:37

  Beste redactie van NOS,

  neem je maatschappelijke verantwoordelijkheid en rectificeer deze dwaling.

  Bij voorbaat DANK,
  Joost

 60. Heidi zegt: 16-06-08 om 13:40

  Sorry maar ik kijk niet naar de filmpjes, dit wil ik niet op mijn netvlies zien, en sorry dat ik het zeg maar misschien een arena vol stieren en een persoon in het midden de rest kan je wel raden denk ik.
  een dierenvriend

 61. Janine Dubbelhuis zegt: 16-06-08 om 13:45

  Ik vind het afschuwelijk dat wij in nederland nu te horen en zien moeten krijgen hoe geweldig het stierenvechten is in spanje. Want zo geweldig is het helemaal niet en dat vinden gelukkig de meerderheid van de spanjaarden zelfs! Hoe stompzinnig is het dan ook dat de stierenvechten hier gepromoot worden. Heel zwak van iemand die er al 10 jaar woont om deze tak van sport te belichten. Hij had prima iets anders kunnen vinden voor de spaanse cultuur om te promoten. Heel dom ook. Ik hoop dat hij dat gaat inzien en zich er wat meer in gaat verdiepen want dat is duidelijk wat hij niet heeft gedaan.

 62. Rob zegt 16-06-08 om 13:47 zegt: 16-06-08 om 13:50

  Gaat dat land ooit nog eens met z’n tijd mee,dat barbaarse gedoe.
  Triest dat mensen zich niet anders kunnen vermaken.

 63. nicole zegt: 16-06-08 om 13:53

  Nou, NOS geeft wel het goede voorbeeld,zeg.
  Dat jullie je niet rot schamen…..
  Ik wel nl. toen ik dit filmpje zat te kijken, heeft spanje niet zoveel meer???
  Moet dan juist zo iets misselijkmakends getoond worden, TRIEST!!!!

 64. martin zegt: 16-06-08 om 13:57

  zowel rob als de redactie zijn ziek om dit te promoten,mensen die lachen bij het doodmartelen van een dier.maak dit goed door hiertegen te strijden en zend acties tegen dierenmishandeling uit.

 65. Danielle zegt: 16-06-08 om 14:04

  Te triest voor woorden.De NOS moet zich schamen, dit zend je niet uit! Het bezoeken doe je toch ook niet!? Wie er naar kijkt doet mee aan het bloedvergieten. Verschrikkelijk.

 66. Nancy zegt: 16-06-08 om 14:09

  Jammer, dat de column een héél eenzijdig beeld schetst. Als mensen bijv. weten wat zich allemaal achter de schermen afspeelt, zou iedereen met een klein beetje verstand zich tegen deze industrie keren. Niet bepaald een item waar Spanje trots op kan zijn (getuigt ook van weinig intelligentie en naiviteit bij de NOS).

 67. Marjet zegt: 16-06-08 om 14:18

  Beste NOS redactie,

  Zelf het nieuws niet gezien, getipt door een kennis over dit item; denk hieruit te mogen opmaken dat het als anti-reclame bedoeld was, maar vind de uitwerking ervan daarin niet geslaagd, integendeel. Ben het ‘t meest eens met de reactie van Joost: Rectificeer deze dwaling!

 68. A.F. van Veenendaal zegt: 16-06-08 om 14:19

  Is nu zelfs bij de NOS al geen verantwoordelijkheidsbesef meer?
  Onbegrijpelijk dat de NOS positieve aandacht schenkt aan iets walgelijks als stierenvechten door het promotiefilmpje van Rop Zoutberg uit te zenden. Als een verslaggever na 10 jaar in Spanje nog steeds niet verder komt dan opnames in de arena te maken zonder wantoestanden achter de schermen te filmen, zendt dit “nieuws” dan gewoon niet uit. Mogelijk zijn de dieren weer de dupe van deze amateuristische NOS-reclame.

 69. Heleen Walraven zegt: 16-06-08 om 14:22

  STOP promoten dierenleed, dit is de NOS onwaardig!! “Gaat dat land ooit nog eens met z’n tijd mee,dat barbaarse gedoe.
  Triest dat mensen zich niet anders kunnen vermaken”. kan dit alleen maar onderstrepen Rob!
  te triest voor woorden :(

 70. Misschien is de zon te heet gaan schijn op Rop’s hhofd, of, omdat hij er blijkbaar al 10 jaar zit, is onze Rop “verSpaanst’?
  Alleen het woord ‘stierenvechten’ al …. maakt je misselijk. …..

 71. Mirian zegt: 16-06-08 om 14:23

  Bijzonder slechte bijdrage omdat het bijna een promotiefilmpje lijkt voor het stierenvechten ondanks de persoonlijke afkeur van Rop Zoutberg dat enigszins wordt ontkracht door de beelden van lachende mensen op de tribune tijdens de zware dierenmishandeling in de arena. Weergave van realiteit graag maar zorg dan wel voor genuanceerde informatie en beelden of kies een ander onderwerp als daar niet voldoende tijd voor is.

 72. Angelique zegt: 16-06-08 om 14:32

  Ik ben zeer geschokt, omdat deze column lijkt meer op een promotiefilmpje voor stierenvechten. Het geeft een zeer éénzijdig beeld en geeft niet de realiteit aan van de verschrikking van stierenvechten.

 73. Aurelia zegt: 16-06-08 om 14:35

  Onbegrijpelijk dat de NOS dit uitzend!

 74. ruben zegt: 16-06-08 om 14:48

  Rop spreekt toch nederlands in dit filmpje? Hoezo reklame dan? Zegt hij niet dat hijzelf niet behoort tot de groep van “aanbidders”? Klinkt het niet door dat hij het erg vindt dat er elke 15 minuten een “prachtbeest” sterft voor deze miljardenbusiness? Dat ie in 10 jaar nog nooit naar een stierenvechten is geweest?

  Erg overdreven reacties allemaal. Ik hoop wel dat jullie allemaal vegetariers zijn en anders een keer een bezoekje brengen aan een slachtfabriek.

  Voor de duidelijkheid, ik ga niet naar stierenvechten en dit is dus geen verdediging voor stierenvechten, maar voor Rop Zoutberg. Ik eet overigens ook geen vlees. Op een stukje ossestaart af en toe na dan.

 75. Piet de Nennie zegt: 16-06-08 om 14:49

  Wat een walgelijke zomercolum, hoe kan de NOS dit uitzenden?
  Het kan niet anders dan dat er een paar op de redaktie van de NOS zitten die behoorlijk ziek van geest zijn.

 76. Erg verdrietig om deze beelden van stierenvechten op de nederlandse televisie te laten zien. Vele jaren is het stierenvechtencommittee bezig in europese landen waar deze bloedige “sport”nog steeds te zien is om deze “cultuur”te laten verdwijnen, om mensen bewust te maken van het dierenleed wat daar plaats vindt en een van onze verslaggevers zit er nota bene nog bij te lachen! SHAME ON YOU!!!!!!!!!

 77. Eet geen dierenleed zegt: 16-06-08 om 14:58

  Wat een schande om hier uberhaupt een uitzending aan te wijden.
  Overal ter wereld wordt tegen dit barbaarse volksvermaak gestreden.
  NOS, u moet zich kapot schamen!

 78. Marieke zegt: 16-06-08 om 15:13

  Walgelijk, dat ze dit uitzenden!!

 79. Bas Heederik zegt: 16-06-08 om 15:17

  Het filmpje heb ik vanzelfsprekend niet bekeken en dat wil ik ook niet. Stierenvechten is een achterlijke barbaarse wrede bezigheid. Het jornaal is sowieso al gedegradeerd tot een soort achtergrondenrubriek, met ingezonden weerfoto’s van verveelde kijkers. Als nu dan ook verveelde verslaggevers zonder na te denken ook maar enige aandacht gaan geven aan dergelijke wanpraktijken, kan het Journaal als het aan mij ligt van de buis. We kunnen immers gratis naar RLT 4 kijken, scheelt hoop belastinggeld voor doorgaans rood zooitje.

 80. jos zegt: 16-06-08 om 15:25

  Stierenvechten kun je dit inderdaad niet meer noemen : Stierenmartelen is het. Waarom zend de NOS dit op zo’n olijke manier uit ? Ik zou van de NOS graag een reactie ontvangen!

 81. Fridus zegt: 16-06-08 om 15:32

  Wat een walgelijk filmpje van deze Rob…..hoe heet ie ook alweer, dit moet iedereen verafschuwen, zodat er hopelijk ooit eens een einde komt aan deze vorm van dierenkwelling, iedereen die dit promoot is stapelgek

 82. mendy zegt: 16-06-08 om 15:33

  Ik kijk altijd naar het journaal, maar wat jullie nu hebben gedaan gaat echt te ver! Dit had van te voren gezegd moeten worden zodat wij niet geconfronteerd hoeven te worden met het afslachten van de stier!! En wat wil je hiermee bereiken???

 83. Frank zegt: 16-06-08 om 15:52

  Afschuwelijk, deze zomercolumn.
  Ik kan niet begrijpen hoe iemand, die zegt tegen het stierenvechten te zijn, zonder blikken of blozen kan kijken naar het langzaam doodmartelen van een stier. Het is al helemaal onbegrijpelijk dat hij hier bijna een promotiefilmpje voor het stierenvechten van heeft gemaakt.
  Het is nog minder te begrijpen dat de NOS dit uitzend op een tijdstip waarop kinderen kunnen kijken. Voor volwassenen zijn deze beelden al schokkend, voor kinderen al helemaal.

 84. Charlotte zegt: 16-06-08 om 16:02

  Belachelijk dit filmpje! Een promotie voor het barbaarse en ‘beestachtige’ stierenvechten. Ik had dit nooit van NOS journaal verwacht.

  En wat een eenzijdig beeld van het stierenvechten wordt hier geschetst; alleen maar de lachende simpele zielen op de tribune, en niet het drama erachter. Verwijderen dit filmpje!

 85. Mark zegt: 16-06-08 om 16:03

  Ik heb het filmpje niet eens gekeken , weet zo wel hoe gruwelijk het is , hier moet de NOS niet over berichten , er zijn altijd labiele mensen die dan zoiets hebben van daar gaan we op vakantie maar eens langs , kijken of het echt zo leuk is , NIET dus.

 86. Johan den Reijck zegt: 16-06-08 om 16:05

  Dit is toch te BELACHELIJK voor woorden!
  Stierenvechten is barbaars en een zware vorm van dierenmishandeling. Vele mensen vechten ervoor om te stoppen, en dan gaat het journaal, het NOS nota bene (van wie ik toch altijd wel wat intelligentie en smaak verwachtte), een heuse promotiefilm uitzenden.
  Smakeloos.

 87. Eerst een shot van een prachtig dier dat al voor het ‘gevecht’ is verzwakt met speerpunten in zijn rug, en dat langzaam voor de oog van ‘fans’ zwaar wordt mishandeld, tot de dood er op volgt. Daarna wordt het dier weggesleept als een oude doek.

  Daarna een shot van een paar lachende mensen op de tribune, of misschien toeristen, want zeg nou zelf, hoe kan je op vakantie gaan naar Spanje, zonder eventjes een kijkje te hebben genomen naar die sterke daad van de tereador. En dan ook nog praten over de prachtige centjes die mensen ermee verdienen, want over cultuur gaat dit niet meer. Het gaat, zoals bij alles, natuurlijk over GELD.

  Stierenvechten is een zware vorm van mishandeling, dat alleen in stand wordt gehouden door de toeristen, en het is geen vorm van cultuur.
  Dit filmpje is een ware promotie voor stierenvechten, en ik hoop dan ook dat het NOS dit zo snel mogelijk verwijderd.

 88. Renee Simons zegt: 16-06-08 om 16:15

  Aan de behandeling van dieren kun je de menselijke beschaving peilen!

 89. N O S : laat evt ééns en voor àltijd de G R U W E L-daden tegen stier en paard zien op uren dat er géén kinderen kijken (niet zonder begeleidend toezicht van volwassenen -voor uitleg en evt troost- in ieder geval!) en daarna hoeft ‘t voor niémand meer ! niet voor intelligènte, geciviliséérde mènsen tenminste !! In Zuid Frankrijk (waar ik al 27 jaar woon) is men er meer en meer tégen en zelfs in Spanje zijn de voorstanders sterk aan het minderen, gelukkig ! Mede door het C.A.S. Nederland/België en vooràl door mevr. Claire STAROZINSKI van Alliance Anticorrida in Nîmes, Fr die zelfs op verzoek vàn Spaanse autoriteiten ook dààr acties voerde: Maak met diè organisaties eens reportages, over hun reële argumenten die ieder wel-denkend mèns tot nàdenken zetten en dan konkludeer je vanzelf : barbaarse dieren-màrtelingen, een geciviliseerd mens NIET waardig ! ! !
  ( allianceanticorridaadmin@orange.fr )
  Ik ben blij zoveel reaktisch te zien !
  respektvolle groeten van Johanna,
  uit de buurt van Toulouse, Fr.

 90. Wilma zegt: 16-06-08 om 16:28

  Wat een schande dat de NOS dergelijke gruwelbeelden van dierenmishandeling “gewoon” op het nieuws vertoont! Bij documentaires op t.v. die schokkende beelden bevatten, wordt de kijken van te voren gewaarschuwd. Meestal zijn die beelde dan wel relevant voor het onderwerp. Ik kan me toch niet voorstellen dat de NOS beelden van schandalig gedrag van mensen als een “vermakelijk zomeritem” kan zien!!!

 91. Zijn “protest” komt niet erg overtuigend over. Stierenvechten moet verdwijnen. Een zaakje voor Europa, denk ik.Er zou in elk geval veel meer protest moeten tegen komen. Waar is Greenpeace?

 92. Berith zegt: 16-06-08 om 16:37

  Vreselijk! Hoe kun je er heen gaan? Dit is nou een van de erge vormen van dierenmishandeling!! Ook lijkt het meer op een promotiefilm als op wat anders!!

 93. Nathalie zegt: 16-06-08 om 16:46

  Wat een vuile manier om reclame te maken van NOS. Ik dacht dat het nos nieuws objectief was, dit bewijst wel het tegendeel. Dat journalisten zulke opnames maken en sowieso al zielig, en om het uit te zenden al helemaal.

 94. Roel zegt: 16-06-08 om 16:51

  Ik vind het heel triest om mensen te zien dat zo fanatiek protesteren tegen het stierenvechten en tegelijkertijd vlees afkomstig uit de bioindustrie blijven consumeren.

 95. arjen zegt: 16-06-08 om 17:25

  Hierop zou een tekenfilmpje moeten volgen met eerst een stierengevecht met het van leedvermaak zinderende publiek, en daarna komt er een grote hand uit de lucht tevoorschijn (een grote tot nog toe onbekende hogere diersoort dan de mens) die ineens hetzelfde begint te doen met het publiek… Misschien valt dan het kwartje van wat ze daar eigenlijk aan het doen zijn…

 96. Carlos Correa zegt: 16-06-08 om 17:27

  Is het mishandelijk van dieren een etisch voorbeeld van traditie?

 97. Linda zegt: 16-06-08 om 17:34

  Gemiste kans NOS en Rop Zoutberg: er had hier veel nadruk gelegd kunnen worden op de gruwelpraktijk die het stierenvechten is.

 98. Arnold zegt: 16-06-08 om 17:37

  Stierenvechten is in strijd met het menselijk en wezenlijk denken anno 2008. Het zou dan ook niet gepromoot dienen te worden. De NOS dient zich, als omroep van de Nederlandse belastingbetaler, niet met deze zaken bezig te houden.

 99. Iris zegt: 16-06-08 om 17:39

  Ik ben helemaal ziek van het filmje over stierenvechten vanmorgen.
  Hoe is het mogelijk dat dit op zo’n zg luchtige manier wordt getoond!!
  Alleen zeer sadistische en zieke mensen kunnen ‘genieten’ van zoiets.
  Het is natuurlijk een barbaarse vorm van ernstige dierenmishandeling; schandalig dat dit op deze manier wordt uitgezonden!!

 100. marijn zegt: 16-06-08 om 17:39

  Dat dit onderwerp wordt aangekaart is prima, maar ik mis de veroordeling van dit zinloze dierenleedvermaak! Dat de mens per ongeluk zo geëvolueerd is dat hij een bewustzijn en keuzemogelijkheden heeft ontwikkeld, geeft hem geen recht om zo machtswellustig en wreed met dieren om te gaan als overal in de wereld gebeurt! Bewust kunnen kiezen houdt ook verantwoordelijkheid in! Dat zie ik nergens terug in de houding van de ‘mens’, zelf immers niet meer dan een ‘omhooggevallen dier’ tegenover de rest van de dierenwereld. Geen enkele andere diersoort gedraagt zich zo wreed tegenover andere soorten!

 101. Taurus zegt: 16-06-08 om 17:40

  Schandalig. Geen woorden voor. Dierenleed wat volksvermaak is. Ik had dit niet van de NOS verwacht. Ik verwacht wel dat de NOS dit zal rectificeren.

 102. Charlotte zegt: 16-06-08 om 18:06

  Achterlijk dit filmpje; het is een reinste reclame voor het stierenvechten! En de mening van meneer Zoutberg is mij ook niet duidelijk; is hij voor, tegen, of is hij geheel meningloos? Hoe dan ook, ik hoop dat NOS dit filmpje zo snel mogelijk verwijderd.

  Even een reactie aan ROEL: (Ik vind het heel triest om mensen te zien dat zo fanatiek protesteren tegen het stierenvechten en tegelijkertijd vlees afkomstig uit de bioindustrie blijven consumeren.)
  Ik eet geen vlees uit de bio-industrie hoor, ik ben namelijk een intelligent wezen dat beseft dat het belangrijk is om aan diegene zonder stem (dier en kind) hulp te bieden, in welke vorm dan ook.

 103. Rop Zoutberg zegt: 16-06-08 om 18:12

  Dank voor alle reacties. Moge een ding heel duidelijk zijn: ik heb deze zomercolumn zeker niet bedoeld ter promotie van het stierenvechten. Ik maak duidelijk dat ik er zelf geen voorstander van ben, en ook nooit zal worden na wat ik zag. En ik heb uitgelegd dat er buiten Spanje nauwelijks fans zijn van het stierenvechten. (Binnen Spanje trouwens ook niet. Zeker tweederde van de bevolking wil er niets mee te maken hebben).

  Sommige van de beelden zijn afschuwelijk, maar geven wel aan hoe het er in de arena aan toegaat. Het is een realiteit waar Spanjaarden en correspondenten mee te maken krijgen, wat ze er ook van vinden. Daar heb ik iets van willen laten zien. Als ik uw verbijsterende reacties lees wordt het meer dan ooit tijd dit dierenleed te stoppen.

  Ik heb mij, samen met de redactie in Hilversum, terdege afgevraagd of de beelden niet te schokkend waren. Maar we vonden dat ze niet te ver gingen, ook al kost het ons ook moeite om er naar te kijken.

  Nog een inhoudelijke opmerking: het feit dat ik even glimlach op de tribune van Las Ventas was geen reactie op het doodmaken van stieren. Dat was omdat we als correspondenten heel vaak in situaties zitten waar we Nederlands praten terwijl niemand om je heen er een woord van snapt. Dat was de reactie van de mensen achter mij, en de reden dat ik even in de lach schiet. Inderdaad, een ander onderwerp dan waar het werkelijk om ging.

 104. Koos zegt: 16-06-08 om 18:23

  Schandalig dat u hier aandacht aan besteed. Elke rapportage over stierenvechten is er een te veel.

 105. Vanhees zegt: 16-06-08 om 18:26

  Mr. Zoutberg woont al meerdere jaren in Spanje en heeft nooit geen interesse gehad voor stierengevechten tot net voor het ‘promotie’ filmpje? Ik vraag me af hoe groot het bedrag is geweest wat hij van de Spaanse stierenvechters – (lees mafia-) organisatie heeft ontvangen voor het maken & uitzenden en promoten van deze ‘NOS – reclamespot’.

 106. Werner Neelen zegt: 16-06-08 om 18:46

  Zie ik dat nou goed? Maakt de NOS reclame voor stierenvechten? In één woord: SCHANDALIG!!! Zo gaan wij als mensen niet met dieren om! Veroordeel het, NOS!

 107. Helen zegt: 16-06-08 om 18:57

  Ik heb al die jaren gedacht dat het NOS een serieus te nemen programma was, maar het uitzenden van zo’n walgelijk “promotie” filmpje heeft mij mijn mening doen herzien!

 108. Ik was zeer verbaasd en behoorlijk aangeslagen dat vanochtend de ‘zomercolumn’ ging over stierenvechten in Madrid. Jarenlang strijden diverse organisaties en mensen tegen stierenvechten en nu wordt het door jullie als een zomeritem met een glimlach gebracht. Ik begrijp niet dat het NOS-journaal, wat bij mij hoog aangeschreven staat, dit heeft kunnen doen. Het is totaal misplaatst en gewoon te wagelijk voor woorden.

  STOP HET ONNODIGE LEED VAN STIEREN EN PAARDEN IN DE ARENA VOOR VOLKSVERMAAK

 109. Marian Eeltink zegt: 16-06-08 om 19:18

  Slechte zaak!!

 110. Rita zegt: 16-06-08 om 19:25

  De NOS is blijkbaar minder beschaafd dan ik veronderstelde.

 111. Verbeter de wereld, begin bij jezelf NOS! en plaatst geen onzin zoals mr Zoutberg dat heeft gedaan!

 112. Jos Bruynooghe zegt: 16-06-08 om 19:30

  En ik die dacht dat men alleen maar in zuiderse landen zoals Spanje en Portugal zonder enige scrupules prachtbeesten foltert omwille van het ‘plezier’ van mensen! Wat er in het NOS-journaal getoond werd, is pure reclame voor dit barbaars gedoe. Het totaal gebrek aan respect voor het lijden van deze dieren dat de correspondent uitstraalde, getuigt van een uitermate laag beschavingsniveau van de betrokken heer!

 113. josette reek zegt: 16-06-08 om 19:36

  om te kotsen!!

 114. claudia zegt: 16-06-08 om 19:37

  Belachelijk om zoiets als dierenmishandeling te tonen en er nog bij lachen ook. Zowel de NOS als Rop Zoutberg moeten bij zichzelf te rade gaan wat ze hier mee aanrichten, en dat is echt geen goede reclame voor de stieren. SCHANDE!!!!!!!!

 115. Henk Vos zegt: 16-06-08 om 19:40

  Men verwacht van een journalist dat hij zich breed informeert voor hij over iets bericht. Blijkbaar vindt Zoutberg dit niet nodig. Hij komt niet verder dan een “oude stier”, Hemingway, uit de sloot te halen.
  Zoutberg, je moet je schamen!!

 116. Kim Terpstra zegt: 16-06-08 om 19:47

  Onbegrijpelijk dat de NOS op deze belachelijke manier, als ‘leuke zomercolumn’, aandacht besteed aan dit onderwerp. Een beetje ingedekt door een slap excuus dat hij er hiervoor nog nooit is geweest en geen voorstander van is. Had in ieder geval de kans gegrepen om te laten zien wat een vreselijke bedoeling het stierenvechten is.

 117. thea zegt: 16-06-08 om 19:51

  Zo ondoordacht!! Heel erg jammer dat jullie dit hebben uitgezonden. Van het NOS-journaal verwacht je zoiets niet.

 118. Jacqueline zegt: 16-06-08 om 20:02

  Ik vind het onsmakelijk dat stierenvechten zowat gepromoot wordt in het nieuws. Iedereen weet toch dat deze stieren onnodig pijn lijden en dat dit gewoon leed vermaak is.

 119. Jan Zwager zegt: 16-06-08 om 20:12

  Walchelijk! Heeft dat figuur niets beters te melden? Er zijn protestacties in Spanje aan de gang, de economie ligt er bijna plat, en dit manneke komt met zo’n itempie van niks. Besteed hier voortaan geen aandacht aan alsjeblieft!

 120. Sandra Hombergen zegt: 16-06-08 om 20:13

  Ik ben vanochtend erg geschrokken van de meedogenloze column van Rop Zoutberg in Spanje. Ook al bedoelde Rop (gezien zijn reactie) en de redactie van het NOS-journaal het niet slecht maar hooguit onpartijdig, het is wel heel slecht (d.w.z. positief t.a.v. stierenvechten) overgekomen! En dat is nu juist dé taak van een journalist en zijn redactie: zorgen dat iets op de juiste manier overkomt! Dat kan in dit geval hooguit onpartijdigheid zijn. Echter bij een humane benadering die ik van de NOS verwacht, mag enige partijdigheid blijken tégen het stierenvechten. Laat de wereld stoppen met deze gruweldaden tegen de stieren als slachtoffers en tegen de paarden die op een laffe wijze en weerloos als moorddadig intrument worden ingezet.

  Met de meeste hoogachting voor ieder levend wezen verblijf ik.

  S. Hombergen

 121. Danielle zegt: 16-06-08 om 20:14

  De beelden van het stierenvechten in de zomercolumn vielen mij vanmorgen, voor m’n ontbijt, als een blok op de maag. Op andere momenten van de dag draait m’n maag er al drie keer van om. Ik begrijp dat het hier gaat om een journalistieke observatie, maar iets meer kritiek op deze walgelijke praktijk was, wat mij betreft, wel wenselijk geweest. De verslaggever had in ieder geval kunnen melden dat er steeds meer weerstand komt tegen deze anti-sport, ook in Spanje zelf, en dat een van de Spaanse TV-zenders het niet eens meer wil programmeren. Iedereen die naar Spanje op vakantie gaat, wil ik op het hart drukken om niet naar het stierenvechten te gaan – als je het wel doet help je om een barbaarse industrie in stand te houden.

 122. Simone Vaas zegt: 16-06-08 om 20:28

  Hoe is het mogelijk dat u promotie gaat maken voor het stierenvechten!
  Zo grappig is het niet hoor maar het is afschuwelijk en ontzettend pijnlijk, een vreselijke lijdensweg wat toch wel alom bekend is… of zijn jullie blind en harthorend voor al die jaren van protesten!
  Stop hiermee!!!!

 123. marlies souren zegt: 16-06-08 om 20:46

  Eens te meer blijkt hoe dun het laagje is wat we civilisatie noemen.
  De bedoeling van Dhr Zoutberg moge anders zijn zoals hij zegt na alle reacties, kijkers oordelen hier toch anders over. Gelukkig maar

 124. Gertie zegt: 16-06-08 om 20:46

  Walgelijk een column over stiervechten!
  Ik kan me niet voorstellen dat intelligente mensen zoiets anno 2008 nog doen. Ik kan me niet voorstellen dat dit zomaar is! Wat schuift het? Foei! Over de ruggen van dieren!

 125. Brigitte zegt: 16-06-08 om 20:52

  Beste Rop Zoutberg,

  Ook ik schrok vanmorgen behoorlijk van uw zomercolumn. Mijn hoop was dat u zou laten zien hoe negatief u tegenover het stierenvechten zou staan wanneer je er eenmaal bent geweest en daarmee een statement te maken.
  Ondanks dat de beelden van het stierengevecht (het is natuurlijk geen gevecht meer, want de stier is zo verzwakt gemaakt door de mens dat de mens alleen maar als ‘winnaar’ uit de bus kan komen, maar dit terzijde) al genoeg hebben gezegd over de gruwelijkheden die binnen de arena afspelen, kwam er helaas niet naar voren hoe u er van heeft gegruweld.
  Ik had meer en betere informatie verwacht over deze gigantische dierenmishandeling!
  Misschien wilt u dit alsnog doen na al deze reacties, aangezien u ziet wat voor een emotie dit bij mensen die respect voor leven hebben, kan brengen.
  Ik kijk uit naar uw nieuwe en verbeterde bijdrage aan een betere wereld voor de stieren. Alvast heel hartelijk dank namens de stieren!
  Met diervriendelijke groet,
  Brigitte Rijmers

 126. Remmelt Duurland zegt: 16-06-08 om 20:55

  Beste NOS, jullie hadden een kans om een statement te maken tegen deze primitieve, walgelijke en mensonwaardige vorm van volksvermaak. Waarom wordt het dan zo’n licht liflafje? Spelen hier andere belangen? Het valt me tegen dat de NOS hier niet meer lef toont. Bah.

 127. Letty zegt: 16-06-08 om 20:57

  Er wordt ook aandacht besteed aan de stierenrennen in Pamplona door het Nos journaal, ben blij dat ik lid ben van Anti stierenleed. Wanneer gaat deze ellende eens afgeschaft worden. Wij strijden met z’n allen door

 128. mirjam kotter zegt: 16-06-08 om 20:58

  wat is er met sommige mensen die het vermoorden van dieren voor hun eigen plezier en kick een sport, cultuur en/of mooi durven noemen.
  Behalve dat de mensen die deze barbaarsheid beoefenen lafaards zijn (het dier moet eerst gemarteld zijn voordat het de arena in mag anders zouden die arme lafaards namelijk ALTIJD gespiest worden) die mensen die diet gaan kijken en aanmoedigen zijn net zo ziek.
  Beschaving heeft deze “mensen” (de eigenlijke beesten op deze wereld) duidelijk nog niet bereikt.

 129. Judith zegt: 16-06-08 om 21:03

  Wat een walgelijke vertoning! Ik kan er absoluut niet bij dat de NOS hierin is meegegaan. Waar mensen zo hard vechten om dit kwaad uit te bannen gooit meneer Zoutberg ons weer een stuk terug in de tijd :( ((
  Nee, meneer Zoutberg, uw berichtje van 18:12 is niet voldoende…!!!!

 130. Marian Klokkers en Leendert Noort zegt: 16-06-08 om 21:18

  Ongelooflijk, schandalig, waanzinnig. Misschien niet eens de rapportage van Rop Zoutberg, alswel zijn reactie erop. Hoe kun je in vredesnaam volhouden dat je een negatief beeld van het stierenvechten hebt willen schetsen, terwijl je luchthartig de arena in lijkt te lopen, vrolijk op de tribune zit, even luchthartig en duidelijk niet aangedaan weer naar buiten loopt en op geen enkel mogent vertelt hoe walgelijk je de gehele vertoning vindt. En tja, dat Hemingway van stierenvechten hield: die man had wel andere nare trekjes. Het is totaal onduidelijk waarom zijn voorliefde voor het doodmartelen van stieren in het begin van de documentaire bewonderend moest worden geciteerd, als je werkelijk een kritische, nee, negatieve rapportage wilt maken. En zo mogelijk nòg onduidelijker, waaromer met spijt moet worden gemeld dat een filmpje over Manolete naar niet uitgezonden raakt. Ik denk dat u het aan uw lezers en kijkers verplicht bent, meneer Zoutberg, om nog een tweede rapportage te maken, maar nu een die de werkelijkheid achter het stierenvechten schetst (de belangen die ermee gemoeid zijn, de manier waarop de stieren worden “voorbereid” op het gevecht) en de strijd die in Spanje zelf wordt gevoerd om het stierenvechten af te schaffen. Ach, en neem dan meteen de houding van een groot aantal van onze Europarlementariërs mee, die zich in april 2007 weigerden aan te sluiten bij de Geschreven Verklaring 0002/2007 (Verbod op stierengevechten). M.a.w.: doe uw werk goed en maak het af.

 131. Schande, dat de NOS dit soort promotie voor stierengevechten op de buis brengt. Rob Zoutberg, krab eens achter je oren, dit is niet meer van deze tijd. Ga eens echte programma’s maken, of wil je door dit soort vertoning in de spotlight’s komen staan????? Tenslotte negatief in het nieuws, is ook in het nieuws. Schande en mag hopen dat je er veel spijt van krijgt……

 132. Anita zegt: 16-06-08 om 21:40

  Zomercolumn?? Het is al te triest voor woorden dat er iedere zomer zo ontzettend veel stieren nog gemarteld worden. Rop zoutberg zegt tegen het stierenvechten te zijn, maar hij heeft ondertussen wel een kaartje voor de arena gekocht en zo STIERENVECHTEN MEDE IN STAND GEHOUDEN. We hebben ons afgevraagd of de beelden niet te schokkend waren, maar we vonden dat ze niet te ver gingen???? Nee, dat is niet schokkend, een hevig bloedende en zeer panierkerige stier met vele speren in z’n rug die niet weet waar hij het moet zoeken van de pijn, een paniekerig paard waar de stembanden van doorgesneden zijn dat hij niet kan gillen, die vaak ook heel erg gewond raakt (van de onschuldige stier), een dode stier die weggesleept wordt uit de arena om plaats te maken voor de volgende middeleeuwse marteling?? Nee hoor, dat is niet schokkend.
  “Ook al kost het ons moeite om naar de beelden te kijken” Moet je Rob Zoutberg zien lachen op de tribune (dat is niet meer gewoon glimlachen)terwijl er op dat moment een (onschuldige) stier en paard afschuwelijk gemartelt worden. Echt erg lollig??? Al die mensen die hard juichen, dat alleen is al afschuwelijk voor de stier en het paard, ze weten dan al niet waar ze het zoeken moeten en dan krijg je even later vlijmscherpe speren in je rug.

  NOS had er dan met grote letters ondergeschreven: GA NOOIT NAAR EEN STIERENGEVECHT, ANDERS HOUD JE MEDE DOOR JE BETAALDE KAARTJE HET STIERENVECHTEN IN STAND.
  KIJK EN LEES VERDER OP http://www.stieren.net, daar kun je ook vele protest acties tekenen.

  Dhr. Zoutberg kan mooi praten, hij gaat lachend de arena in en zit lachend in de arena, maar hoe ERG ECHT HET STIERENVECHTEN IS dat laat hij niet zien. Er staan honderden filmpjes op internet, hij had niet naar de arena moeten gaan om te laten zien hoe erg het is. Het is al erg genoeg dat deze arena vol zit met “mensen”, ik bedoel beesten dat zijn geen mensen meer als je dat leuk vindt.

 133. Veel mensen denken dat een stierengevecht alleen bestaat uit een ‘gevecht’ tussen de stier en één man, namelijk de matador: de man die met de doek de stier lokt en hem daarna doodt. Dit beeld wordt in stand gehouden door de stierenvechtindustrie, omdat het stierenvechten dan niet zo wreed lijkt. Men doet alsof het een eerlijke strijd is tussen stier en man. Niets is echter minder waar!

  Waarom moeten wij protesteren tegen het Stierenrennen en stierengevechten?
  Ieder jaar worden tienduizenden stieren gedood in Europese arena’s. Vaak worden de stieren opzettelijk verzwakt met drugs, laxeermiddelen of stokslagen en soms wordt er glycerine in hun ogen gesmeerd om het zicht te vertroebelen. Lansen worden in de nek- en rugspieren van de stier gestoken, waardoor de stier veel bloed verliest voordat hij wordt doodgestoken. Het is de bedoeling dat de man met de dolk de ruggengraat van het dier doorsnijdt. Maar zelfs dit kan mislukken, waardoor de stier bij bewustzijn blijft, maar wel verlamd raakt. Als het publiek waardering heeft voor de matador, worden de staart en oren van de stier afgesneden (als de stier nog bij bewustzijn is) en getoond als trofee. Uiteindelijk worden kettingen aan de hoorns van de stier vastgemaakt en wordt hij de arena uitgesleept. Het is een erg laffe vertoning. De matador is uit vrije wil in de arena, maar de stier niet. Vanaf het moment dat hij de arena inkomt vanuit de donkere gang waar hij werd vastgehouden, maakt de stier geen schijn van kans. Ze worden gemarteld, verminkt en gedood enkel en alleen voor het ‘vermaak’.

  Stierenvechtliefhebbers zeggen dat het een eer is voor de stier om zo te sterven. Dit is belachelijk, want de stier begrijpt niets van wat hem overkomt; hij wordt gemarteld en gedood tot vermaak van het publiek en hij weet niet hoe hij moet wegkomen van al dit geweld. Een dier kiest er niet voor om zo te sterven!

  Onderteken alstublieft de online protestacties op
  http://www.stieren.net

 134. De NOS moest zich kapot schamen; een zomercolumn over moordenaars, om die es even lekker in het zonnetje te zetten. Waar zijn ze mee bezig?
  Achterlijk is het.
  Jannie Meijer

 135. Marieke Schouten zegt: 16-06-08 om 21:52

  Stomverbaasd was ik vanochtend toen ik de zomercolumn zag. Dat uitgerekend de NOS zich verlaagt tot het uitzenden van een soort “promofilmpje”voor stierenvechten. En dan ook nog op een tijdstip dat veel kinderen kunnen kijken. Als je daadwerkelijk tegen stierenvechten bent, ga je helemaal niet naar de arena! Zolang er op deze manier aandacht aan wordt besteedt zal het dierenleed nooit stoppen.

 136. Tonny zegt: 16-06-08 om 21:52

  Als je als journalist hieraan aandacht wil schenken, maak er dan een goede documentaire over, die alle zaken rondom het stierenvechten belicht. Laat deze op de TV zien en probeer hiermee zoveel mogelijk mensen anti-stierengevechten te maken en hiernaar zeker niet te gaan kijken als ze op vakantie gaan. Belachelijk dat dit soort gevechten nog steeds niet wettelijk verboden is! En laat die film maar op de plank liggen.

 137. Jacquie Waller zegt: 16-06-08 om 22:05

  Wat een ambivalent, onsamenhangend, nietszeggend filmpje van Rob Zoutberg. Hoe kan hij zo’n controversiëel onderwerp als stierenvechten afdoen met een verwijzing naar big business en liefhebber Hemingway. Te oordelen aan de ongemakkelijke grijns op zijn gezicht, zat hij er ook mee. “Gelukkig” waren er de beelden, waarin wel te zien was hoe wreed stierenvechten zijn. Ik zou hem willen vragen een volgende keer wat minder oppervlakkig te willen zijn, en dus ook de wreedheid van stierenvechten en de oppositie ertegen ter sprake te brengen.

 138. Philip zegt: 16-06-08 om 22:13

  Na de reactie van Rop Zoutberg te midden van deze reacties is voor mij de kous af. Laten we morgenochtend maar weer eens zien naar de nieuwe zomercolumn.

 139. Elmar Jagers zegt: 16-06-08 om 22:33

  Het is verschrikkelijk dat u dit walgelijke filmpje durft te vertonen op uw zender. Het getuigt van onprofessionaliteit en gebrek aan respect voor dierenlevens. De manier waarop dit onderwerp nu gebracht wordt is zeer eenzijdig en is een dieptepunt voor de NOS. Ik roep u daarom op om onmiddelijk een duidelijk standpunt tegen stierenvechten in te nemen en dit filmpje te verwijderen. U zou mensen moeten wijzen op de wrede kant van dit ‘spectakel’ ipv de financiele kant ervan te benadrukken.

 140. Stierenvechten dient op geen enkele manier positief belicht te worden het is een ronduit dieronvriendelijk gebruik wat op geen enkele manier als ‘cultuur’ aangeduid mag worden. Erg jammer dat de verslaggever zich zo’n kritiekloze houding heeft aangemeten, over het moedwillig kwellen, treiteren en pijnigen van een dier kan je niet hard genoeg oordelen.

 141. Stefan zegt: 16-06-08 om 23:28

  Hoe kan het toch dat dierenleed de laatste jaren zoveel hysterie oproept? Ter vergelijk: de laatste weblog van Jassim al-Attar over de voortdurende geweldsdreiging in Irak heeft welgeteld 2 (!) reacties gekregen; deze zomercolumn 136, allemaal van dezelfde strekking – wat zijn het toch een barbaren daar in Spanje! Het is alsof de algehele apathie ten aanzien van menselijk lijden zich wreekt door een bijna labiele overgevoeligheid voor wat stieren, paarden en mussen wordt aangedaan. Daarmee probeer ik uiteraard niet de onsmakelijke praktijk van het stierenvechten goed te praten, maar als dit onderwerp heftigere emoties veroorzaakt dan het feit dat de Nederlandse Staat tot op heden weigert verantwoordelijkheid te nemen voor haar aandeel in het ontstaan van de burgeroorlog in Irak of de genocide in Srebrenica dan zijn de verhoudingen zoek.

 142. yoeri zegt: 16-06-08 om 23:55

  wat een hypocriete bulshit die reacties. stierengevechten zijn misschien niet super, ben er zelf ook geen voorstander van maar jullie eten morgen allemaal jullie bammetje met salami.

 143. José zegt: 17-06-08 om 00:54

  Iedere 10 minuten sterft er een prachtige stier op gruwelijke wijze in de arena onder luide bijval van het het publiek…..enne de stierenbranche in Spanje zet ieder jaar anderhalf miljard euro om …..enne als toeschouwer van deze dierenmishandeling spek je de beurzen van de mensen, die er alles aan gelegen is, dit wrede “cultuurgebeuren” in stand te houden……enne dat is de waarheid……..enne Rop Zoutberg wat valt hier te lachen????? Dat je een tegenstander van stierenvechten bent, komt in het fimpje niet echt goed “van de plank” waar “de film” overigens wel mag blijven liggen!

 144. Derk zegt: 17-06-08 om 00:59

  Hey Zoutberg,

  Heb je goed opgelet in de arena? De paarden geven geen kik, logisch want de stembanden zijn doorgesneden. Enne, de edele viervoeters waren toch wel goed ingepakt? Ze moeten wel een beetje als stormram kunnen dienen voor de opgefokte stier. Nu we ‘t toch over die stier hebben, zat je dichtbij genoeg om te zien dat z’n zaakje bij elkaar was gebonden? Of was dat rodeo en haal ik nou twee dingen door elkaar. Maar goed, ik hoop dat de boodschap duidelijk is. NEE tegen stierengevechten OF je moet alles gaan bekijken: hanengevechten (Indonesië), pitbulls tegen beren (Pakistan), hondengevechten, etc. Veel plezier.

 145. jannie zegt: 17-06-08 om 08:14

  Ik had niet verwacht dat als ik het journaal zit te kijken dat ik ineens geconfronteerd wordt met stierenvechten. Ik ga al jaren naar spanje op vakantie en zlefs daar schakel ik gelijk over. Dan hou je er al rekening mee dat er zoiets in het nieuws of wat dan ook wordt vermeld. Maar thuis, tijdens mijn lekkere ontbijtje, geen afstandsbediening in de buurt, krijg je ineens iets voorgeschoteld waar je niet op voorbereid bent. Ik ben gelijk genezen en kijk voortaan wel naar RTL nieuws.

  Spanje heeft veel meer te bieden dan stierenvechten, schenk daar lekker aandacht aan.

 146. Kees Morelis zegt: 17-06-08 om 08:35

  ik zou het zeer op prijs stellen van onze Nederlandse Omroep Stichting om ook de andere kant van het verhaal te laten zien !
  misschien kunnen ze iemand van de CAS een aantal minuten zendtijd gunnen.

 147. Maarten zegt: 17-06-08 om 08:41

  Ja, ik vind het ook vreselijk. Stierenvechten hoort natuurlijk wel tot de Spaanse cultuur, dus ik vind het niet erg om het zo te laten zien (niet dat ik voor ben, integendeel), alleen mag cultuur nooit een excuus zijn om dieren te vermoorden.

 148. Jan zegt: 17-06-08 om 08:49

  Onbegrijpelijk dat het NOS journaal aandacht besteedt aan ‘t stierenvechten. Ik vind het helemaal niet prettig om te zien hoe dieren worden mishandeld. Het is barbaars en zou zo gauw mogelijk moeten stoppen.

 149. roelof zegt: 17-06-08 om 09:10

  Ik ben het niet met de 136 boze commenters eens. Het was een rake column waarin in 1min 7sec tekst de spot werd gedreven met Hemingway, spaanse stierenvechtliefhebbers en een sneue documentaire op de plank, terwijl Rop de beelden voor zich laat spreken.

 150. Johan zegt: 17-06-08 om 09:44

  Ontslaan die Zoutberg!

 151. Vreemd dat mijn reactie niet geplaatst is, misschien omdat het de eerste was? Het is fijn om te zien dat zoveel mensen reageren op het gekleurde item van Rop Zoutberg. Alhoewel hij zegt dat hij een tegenstander van het stierenvechten is, koopt hij wel een kaartje en is hij niet erg onder de indruk van het dierenleed dat zich onder zijn ogen afspeelt. Heel jammer dat er in Nederland op zo’n non-kritische manier met het stierenvechten wordt omgesprongen. Zelfs in Spanje zendt TVE geen stierengevechten meer uit, om kinderen geen trauma’s meer te bezorgen. ‘s Ochtends stierengevechten uitzenden rond kindertijd in Nederland is echter geen probleem. Zo zie je dat ons werk ook in Nederland nog niet gedaan is…

  Groeten van Saskia Oskam
  voorlichter Comité Anti Stierenvechten (CAS)
  http://www.stieren.net

 152. henriette tammes zegt: 17-06-08 om 09:47

  ongelooflijk! wij mensen zullen het ook nooit leren! dat stierenvechten een schandelijke praktijk is wisten wij al, maar het promoten hiervan op de nederlandse tv is gewoonweg vies om naar te kijken

 153. Van Kernebeek zegt: 17-06-08 om 09:57

  Ik vind het bijzonder pijnlijk dat een educatief blok als het journaal een lachende journalist in een arena laat zien waar een levend wezen een ware marteling ondergaat. Slecht staaltje journalistiek!

 154. Thesi van Arensbergen zegt: 17-06-08 om 10:09

  Zeg wat is dit voor idioterie!! Hebben we EINDELIJK die Spanjaarden zover dat ze het zelf niet meer op hun tv uitzenden begint achterlijke Roppie ermee en wordt het nog eens uitgezonden hier op tv! Alsof we al niet genoeg ‘gevoelsarme kinderen/jongeren/volwassenen hier hebben!! Stop ermee! het is verdorie niet normaal! wat een weerzinwekkende vervlakking steeds weer! Weerzinwekkend! STOP ermee! weer een gemiste kans om te laten zien hoe het wel zou moeten… straks zeker weer om geld komen vragen voor een aktie van red de … vul maar in.. hou toch eens op en laat je verstánd spreken zeg! ik word hier doooodmoe van!

 155. rianne zegt: 17-06-08 om 10:20

  Jullie moeten je Schamen!!!!!!! Jarenlang word er al geprotesteerd tegen stierenvechten en jullie zenden het uit alsof het de normaalste zaak van de wereld is!! Als jullie het zo leuk vinden zet dan de mensen die het leuk vinden in het veld ipv de stieren!!

 156. rianne zegt: 17-06-08 om 10:23

  Nee het is inderdaad GEEN GEVECHT meer die stier ze ballen worden gewoon opgeknoopt zodat hij dood gaat van de pijn en wil wordt!!!!!!!!!
  Dan krijgt dat arme beestje ook nog een zwaarden in zich.. afschieten de mensen die het doen en hier naar kijken!

 157. Erik Liedermooy zegt: 17-06-08 om 10:23

  Ik begrijp best dat het komkommertijd is, maar wat is er dan mis met een zomer column zoals vanmorgen hoe proper de Jordaniër is op zijn heilige koe.
  Nee dan de dag ervoor om te moeten zien dat voor een barbaars volksvermaak een stier nodeloos wordt getreiterd en dan met een ferme houw het leven uit dat beest wordt weggehaald. NOS belicht dan de waanzin wat dit volksvertier met zich meebrengt en laat dan anno 2008 zien dat dit in een modern land echt niet meer kan. Laat zien dat er dierenactivisten zijn die zicht zorgen maken om de dieren die in Spanje leven. Als dit toch te veel is heb ik nog wel een tip voor een nieuwe column uit Spanje, het schijnt in Spanje ook volksvermaak te zijn dat jachthonden die niet goed presteren aan een boom worden opgeknoopt.

 158. Zomercolumn??? Zo’n uitzending lachend laten zien en dan zeggen dat je tegen stierenvechten bent?

  Dit kan er bij mij niet in, had dan echt verteld hoe erg het stierenvechten is en dat je er NOOIT naar toe moet gaan , OOK NIET VOOR EEN TELEVISIE OPNAME!!!

  Het is inderdaad erg lollig als je een geheel in paniek en hevig bloedende (onschuldige) stier die niet weet waar hij het zoeken moet van de pijn met vele zeer scherpe speren in z’n rug ziet lopen. Ook het paard is hevig in paniek omdat hij van nature bang is voor stieren, hij kan niet gillen omdat de stembanden doorgesneden zijn (anders zou iedereen meteen de arena uitlopen) en ook vaak erg gewond raakt.

  “We hebben gekeken of de beelden niet te schokkend zouden zijn om uit te zenden en we vonden van niet , al konden we er zelf ook niet goed naar kijken” maar Rop Zoutberg heeft ondertussen wel een kaartje gekocht en zo MEDE DE STIERENVECHT INDUSTRIE IN STAND GEHOUDEN en daar in de arena kon hij er wel naar kijken?? De meeste mensen kopen maar 1 keer een kaartje omdat ze het te gruwelijk vinden om nog een keer te gaan, maar ondertussen zit de arena wel vol en blijft het natuurlijk doorgaan omdat ze veel geld verdienen aan dit dierenleed.

  Zomercolumn?? Het lijkt wel of de NOS wil zeggen: waar gaan we naar toe deze zomer????

  BULLFIGHT = BULLSHIT knoop dat maar in je oren NOS!!!!!!!!!!!!

 159. Saskia Bakker zegt: 17-06-08 om 11:20

  Beste NOS en Rob Zoutberg,

  Als je iets van het stierenvechten wilt laten zien, laat dan álles zien. Dus ook wat er voor het verschijnen in de arena de stieren en paarden wordt aangedaan.
  Dit kwam op mij over als een kritiekloos promotiefilmpje.
  Walgelijk en beneden de maat. Van de NOS verwacht ik iets beters.

 160. sfde jong zegt: 17-06-08 om 11:57

  Uiteraard alleen negatieve berichten over de zomercolumn. Stieren”vechten” mind you! Vechten is het woord niet! Verkrachting is beter op zijn plaats. Het dier heeft geen enkele kans.
  Heeft u ook weleens aan de paarden gedacht die bij deze vreselijke mishandelingen worden opengereten.
  Niet uizenden!!!!! en kinderen helemaal niet laten zien aub!!!!!!!
  Zelfs in Spanje worden kinderen bij deze walgelijkheden geweerd. Alleen toeristen en maffia houden de “stierenbeulerij”in stand!!!!!
  STOPPEN!!!!

 161. Quote: Hoe kan hij zo’n controversieel onderwerp als stierenvechten afdoen met een verwijzing naar big business en liefhebber Hemingway.

  Niet alleen dat, maar dan ook nog eens in een minuut… veel te kort om zoiets gevoeligs aan te kaarten.

 162. Ernst zegt: 17-06-08 om 12:41

  Wat een gezanik hier onder mij. Ja, stierenvechten is een schande, en ja er wordt al veel aan gedaan en ook veel spanjaarden vinden het een schande. Maar zoiets als een zomercolumn hoeft niet perse maatschappelijk verantwoord of wat dan ook te zijn. Rob zet misschien niet de juiste toon neer, betreffende het onderwerp. Maar om nou te stellen dat hij het promoot en dat we nu in Nederland massaal onze Bertha’s gaan neersteken… Lijkt me niet. Neem dit soort filmpjes niet zo serieus, en onderneem actie als je je zo verantwoordelijk voelt om dit even gemakkelijk te posten.

 163. Ik sluit me helemaal aan bij alle boze en verontwaardigde reacties. het was nergens voor nodig geweest om voor een zomercolumn van de NOS naar het stierenvechten te gaan. Jammer dat Rop na tien jaar met zijn entreekaartje toch meewerkt aan het wrede bloedvergieten in de arena. Het lijkt er op dat hij de neutrale journalist wil uithangen. Helaas voor hem is dit het onderwerp er niet voor: Je bent voor of tegen. En zijn laatste opmerking: jammer dat de film over de beroemde stierenvechter op de plank bleef liggen is natuurlijk helemaal fout. Dat is niet jammer!

 164. M. de Wit zegt: 17-06-08 om 15:01

  Dit heeft werkelijk helemaal niets met cultuur of wat dan ook te maken. Kan niet begrijpen wat mensen bezielt om dieren (op deze manier) voor entertainment te laten lijden en dood te martelen en ook niet de mensen die hier naar gaan kijken. Het is toch totaal niet van deze tijd. Toon wat respect voor dier en natuur en voel je als mens niet daarboven verheven!!! Dat is namelijk zéér onterecht. Respect!!

 165. A.K. Bjerke zegt: 17-06-08 om 15:13

  SCHANDALIG! Op deze manier het stierenvechten te promoten getuigt van absolute wansmaak!

 166. Ineke Peeters-Lenglet zegt: 17-06-08 om 15:27

  Onvoorstelbaar, dat dit nog kan en dat de NOS dit toestaat. De NOS zou onafhankelijker moeten zijn en zijn/haar medewerkers wat kritischer. Laat in ieder geval beide kanten zien!! Meneer Rob Zoutberg: laat U beter voorlichten over wat er met de stieren gebeurt en met hoeveel…. Een van de vele voorbeelden dat de mens zich weer eens boven alles vindt staan….. Een van de vele momenten dat ik denk, dat de aarde eindelijk weer eens teruggegeven moet worden aan degene die werkelijk om haar geven!!

 167. richard zegt: 17-06-08 om 16:19

  Meneer U ben een barbaar !!!

 168. Domingo zegt: 17-06-08 om 17:19

  De NOS is er om objectief te informeren. Dat gebeurt met dit filmpje. Er wordt geen waardeoordeel aan opgehangen. Dat is aan u.
  Stierenvechten bestaat, maar zolang het niet op tv komt zult u allen NIKS doen aan het door u zo vaak gebruikte begrip ‘dierenleed’. Nu zendt de NOS het uit en is het opeens ‘te walgelijk voor woorden’?
  De NOS moet juist geprezen worden om het uitzenden van zulk soort dingen. Daardoor zijn wij allen niet onwetend. Daardoor kunnen wij juist een mening vormen over stierenvechten.
  Dat niemand dat inziet doet mij erg veel pijn. Zeker omdat ik hier te maken dacht te hebben met mensen die nadenken voordat ze iets tikken.

 169. Jenny Hulst-Hamel zegt: 17-06-08 om 18:33

  Vreselijk dit…. En waarom? Hadden jullie niets beters te doen? Ga iets maken om dit soort gruweldaden te stoppen i.p.v. ze te promoten! En dan ook nog eens uitgezonden in de ochtend? Vreselijk… En vooral erg jammer.
  Als je er dan tijd aan wilt besteden, zorg dan dat ALLES hierover aan bod komt. Ook de pijn van de stier en de tegenhangers aan het woord.

 170. jef zegt: 17-06-08 om 19:31

  geweldig veel reactie op stierengevechten,ik wist niet dat er zoveel vegetariérs waren onder de mensen of ben ik fout en eten jullie elke dag een lekkere biefstuk,die stieren worden jaren verwendt met de meeste zorgen de beste voeding en wij maar beaf eten van het kalf dat na 9 maanden moet sterven.vroeger werdt het vlees van die stieren dan nog verdeelt onder de armen,maar die willen nu geen stierevlees meer eten(smaakt naar urine).Het is inderdaad big busines geworden dankzij de toerist.

 171. Birgitta Machielse zegt: 17-06-08 om 20:34

  Ik vind het onbegrijpelijk dat de NOS zoiets promoot!!!
  Stierenvechten is gewoon vreselijk dierenleed! Ik hoop dat de NOS de volgende keer iets uitzend over de gruwelijkheden van het stierenvechten en de mensen oproept om nooit naar zoiets barbaars te gaan!

 172. j.vogel zegt: 17-06-08 om 21:25

  Wat doe je als je je echt niet weet hoe je een boeiende column kunt vullen? Dan volg je toch gewoon de aloude succes formule: brood en spelen!
  Want hoe houd je jezelf en andere verveelde mensen die uitgekeken zijn op alle reality soaps e.d. dan geïnteresseerd, dan haal je wat primitief volksvermaak uit de doos. Kun je nog eens echt bloed zien, spektakel van middeleeuws nivo waar vind je dat nog… in Spanje dus. Krijg je in ieder geval een hoop reacties op je column.
  Fijn hoor we zouden het nog haast vergeten, of was het nou juist daarom te doen?

 173. Valerie Quekel zegt: 17-06-08 om 21:37

  Dit is gewoon walgelijk. Hoe kunnen mensen dit leuk vinden om te zien?? En dat NOS dit uitzend, had ik ook niet verwacht. Ik hoop dat deze gruwelijke vorm van dierenleed snel word verboden.

 174. caroline de jong zegt: 18-06-08 om 09:35

  Ht is jammer dat er maar een kant van het stierenvechten wordt getoond. Als de NOS neutraal is dan laat dan ook de zwarte kant van het stierenvechten zien. Hoeveel dieren er gewoon voor de lol van mensen vermoord worden. Want meer nut heeft het niet.
  Zo gruwelijk wij de arena gevechten van de Romeinen vinden, want dat waren barbaren, we doen nog steeds het zelfde, hondengevechten, hanengevechten, steirenvechten, honden/berengevechten. Laat deze kant van het verhaal zien. Misschien een nieuw zomer item?

 175. Geachte debielen,

  Dat jullie deze vorm van dierenleed promoten is echt te erg, ik heb zelf jarenlang in spanje gewoont en regelmatig deze beelden in de kranten moeten zien helaas, dit is echt de allerergste vorm van dierenleed, n dier dat NIETS terug kan doen n paar uur lang aflachten en martelen tot het dier niet meer opo zn poten kan staan en dan nog met 3 a 45 man eromheen blijven rennen en het beest gek maken. Ik zou graag zien dat deze Laffe “mensen” zelf dood gaan op deze gruwelijke manier!!!

 176. Erika Dragt zegt: 18-06-08 om 10:31

  Wat een afschuwelijk item. Ik had nog nooit beelden gezien van stierenvechten, alleen foto’s. Blijkbaar heeft de maker weinig moeite met de beelden, hij geeft ‘luchtig’ commentaar en praat over ‘de Spanjaarden’ alsof alle Spanjaarden stierenvechten prima vinden. Dacht het niet! Prima om aandacht te besteden aan stierenvechten maar dan graag vanuit het thema ‘dierenwelzijn’ c.q. ‘dierenmishandeling’. Of ontzenuw eens dat het stoer zou zijn om stierenvechter te zijn. Het zijn laffe mensen die heel snel wegrennen als het niet gaat zoals is gepland.

 177. Robert-Jan zegt: 18-06-08 om 12:48

  Dag Rop,

  Lijkt me leuk om jou eens te zien als stierenvechter.

 178. Thijs zegt: 18-06-08 om 13:46

  Ik snap de reacties hier niet. Aan de ene kant spreken de gruwelijke beelden voor zich. Aan de andere kant wordt verteld hoe’n grote business het is. Dat kan toch gewoon?

  De boodschap hier is ‘n beetje: NOS wees objectief, behalve als het gaat over iets waar we het niet mee eens zijn.

 179. marco zegt: 18-06-08 om 15:07

  Het jammerlijk dat de meerderheid van de reacties (+/- 98%) meer waarde hechten aan de dood van een dier, dan het leven dat het geleidt heeft.
  Een Stier dat gefokt wordt voor een stiergevecht heeft gegarandeerd een veel beter leven gehad dan alle koeien die in Nederland voor de consumptie worden geslacht.
  Elke stier, om wild te zijn voor een stiergevecht, moet ten eerste in het wild leven. Welke Nederlandse koe leeft in het wild?
  Ten tweede, alleen de wildste stieren worden uitverkoren voor een stiergevecht. De rest, blijft in vrijheid tot de dood.
  Ten derde, was het niet voor de stiergevechten, dan was deze stieren/koeien ras al lang uitgestorven. Wat is met de autochtone Nederlandse koeie rassen gebeurd???

 180. lucas zegt: 18-06-08 om 17:37

  “Het jammerlijk dat de meerderheid van de reacties (+/- 98%) meer waarde hechten aan de dood van een dier, dan het leven dat het geleidt heeft.”

  Waaruit maak je op dat de respondenten (+/- 98%) meer waarde hechten aan de dood van een dier dan aan zijn leven. Volgens mij zal dat juist andersom zijn.

  Ging de uitzending overigens over het leven of de dood van het dier?

  Verder is je reactie niet terzake doend, incorrect en eindig je met de stelling dat leedvermaak de enige reden is voor instandhouding van een levend wezen. Is dat niet bizar?

 181. Sonja en Peter zegt: 18-06-08 om 17:57

  Schandalig om het stierenvechten te promoten! Wat deze dieren wordt aangedaan voor ze de arena in moeten is walgelijk. En dat alleen voor volksvermaak. Dat dit nog kan in 2008…………..!

 182. amber zegt: 18-06-08 om 18:20

  Ik vind het nogal erg dat daarvoor reclame wordt gemaakt!
  Dit is pure dierenmishandeling!

 183. Joyce zegt: 18-06-08 om 21:29

  Ongelooflijk dat dit op deze manier wordt uitgezonden. Geen kritisch woord over het gruwelijk lijden vóór en tijdens het “gevecht” van de -bij voorbaat kansloze- lafhartig gemartelde stieren, puur en alleen voor vermaak. Ik kan mij gelukkig niet verplaatsen in de mensen die dit LEUK vinden. Hopelijk heeft deze uitzending tot gevolg dat er nog meer mensen hun stem laten horen tegen deze vorm van leedvermaak!

 184. ton zegt: 19-06-08 om 08:22

  Beste Rob,

  Uitstekend om aandacht te besteden aan stierenvechten. Een beetje correspondent laat zien wat er zoal gebeurt. En in elk willekeurig dorpje heb je een plaza de toro.
  En waar hebben we het over. De bewondering voor de kracht van dat beest is nergens zo sterk als in Spanje. Als ik mag kiezen tussen kistkalfje in NL of stier in ES, nou dan wist ik het wel. Die stieren hebben een fantastisch onbekommerd bestaan de eerste drie jaar, alleen de laatste twintig minuten zijn beroerd.
  Spanje en stieren horen bij elkaar. (- en nou niet allemaal boos worden; ik ben er zelf ook bij geweest en ben na 2 stieren vertrokken, toch respecteer ik het onbegrijpelijke genot van milioenen spanjaarden en de eeuwe oude tradities)

 185. jadran svestka zegt: 19-06-08 om 09:25

  oh, wat zijn degenen die reageren allemaal weer politiek correct! Vergeten hoe uw lapje vlees geproduceerd wordt?
  Ik ben helemaal geen fan van stierenvechten, maar de Spaanse cultuur is nu eenmaal hard, de geschiedenis gewelddadig en het dagelijks leven voor bijvoorbeeld een boertje in de semi- woestijn van het zuiden een gevecht tegen de genadeloze natuur.Veel van de Spanjaarden die ik in de jaren dat ik er wekelijks kom heb meegemaakt, en die niet tot de ‘intelligentia’ behoren, zijn gesloten, moeilijk en koppig. Een mens vormt zich naar zijn directe omgeving, en wie ben ik om daarover te oordelen?
  Maar daar heb je geen weet van als je niet verder komt dan de costa’s…of je leunstoel.
  Ik verdedig het stierenvechten niet.Elk levend wezen dat gedood wordt geeft me een naar gevoel, en ik vind het prima dat zoveel mensen (ook in Spanje) tegen stierenvechten zijn. Maar graag wel met enige kennis van zaken, en zonder dat betweterige ik-heb-de-waarheid-in-pacht- toontje.
  Te gek voor woorden dat een correspondent neergesabeld wordt omdat hij een item maakt over stierenvechten. Waar is dan de storm van protest bij oorlogsbeelden?
  Wedden dat een groot deel van degenen die reageren het leuk vindt om naar gewelddadige actiefilms te kijken?

 186. Iris zegt: 19-06-08 om 10:06

  Ik eet helemaal geen vlees. Omdat ik weet dat het niet nodig is. En ik zou zeggen; kom eens verder dan alleen opkomen voor je eigen hachje of belangen. Dieren hebben hier niet voor gekozen, en het is meer dan laf om onschuldige dieren hiervoor te gebruiken. Ik kom op voor dieren over de hele wereld; iets wat elk beschaafd mens hoort te doen

 187. c. helmens zegt: 19-06-08 om 12:12

  STOP dierenmishandeling STOP dierenmoord!

 188. Kees de Waardt zegt: 19-06-08 om 12:14

  Walgelijk en Bizar.
  Je zou denken als je zegt tegen deze vorm van dierenmishandeling te zijn zoals Rop Zoutberg, en je bent in de gelegenheid televisie en filmpjes te maken,je juist iets moet produceren om deze schofterige en verwerpelijke dierenkwelling aan de kaak te stellen in plaats van een soort reclame te maken. Het zou prachtig zijn als eens iemand het op kan brengen een bom op zo’n vol stadion te gooien. Dáár moet Rop dan maar een leuk verslag van maken….én…dan is lachen op z’n plaats

 189. M.J. Blom van Beek zegt: 19-06-08 om 13:48

  Als ik aan het leed denk dat die dieren wordt aangedaan, krimpt mijn maag ineen. Ik kan niet begrijpen dat mensen er naar gaan kijken puur om daar hun plezier uit te halen. De dieren zijn er om zichzelf en de mens mag het dier gebruiken als het nodig is. Maar een wezen dat afhankelijk is van de mensen is niet geschapen om er op deze manier mee om te gaan. Het is geen eerlijk gevecht meer als de mens eerst allerlei middelen gebruikt om het arme dier agressief te maken. Ik hoop dat de mensen die daar plezier in hebben, een keer tot de conclusie komen dat dit niet de bedoeling kan zijn en van deze dieren gaan houden om wat ze zijn en niet om wat wij er van willen maken.

 190. Suzanne Klappe zegt: 19-06-08 om 18:00

  Terecht dat er zo enorm veel reacties zijn op dit item, en zo gauw ik kan zien stuk voor stuk negatief.
  Ik begrijp dat het journaal neutrale berichten moet uitzenden, maar dit “informatieve” item slaat alles. Het is ZO neutraal en ZO WEINIG informatief dat het daardoor gewoon propaganda is geworden. Geen woord wordt gerept over de gruwelijke praktijken, de feiten over de mishandelingen worden niet vermeld, niks over de vele tegenstanders. Er wordt alleen gesproken van fans, en de enorme omzet die de stierenvechtindustrie maakt. Elke onwetende toerist kan zo bedenken dat het misschien wel eens leuk is om daar naar toe te gaan; het is cultuur, iedereen doet het, het was immers op het journaal…
  Ronduit schandalig!!!! Schamen jullie je niet!?!?!?!
  Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat het minste wat jullie kunnen doen is nu een item uit te zenden over alle negatieve aspecten en gruwelijke feiten van dit gebruik.

 191. Suzanne Klappe zegt: 19-06-08 om 19:16

  Ik zag wonder boven wonder toch wat neutrale/positieve reacties.
  Dus;
  Voor hen die het nog niet begrepen hadden
  Voor hen die de negatieve reacties onzinnig, onnadenkend of zelfs hypocriet vinden
  Voor hen die denken dat het artikel van de NOS voor zich sprak….

  Leesvoer! Met plaatjes! En ECHTE gruwelijke feiten!
  http://www.stieren.net/index.php?id=77
  http://www.stieren.net/index.php?id=23
  http://www.stieren.net/index.php?id=22
  Dat legt genoeg uit.
  De NOS helaas niet.

 192. Geachte heer Zoutberg,
  Hoe kunt u, zonder zich verdiept te hebben over de WERKELIJKE wreedheden die deze stieren moeten ondergaan, “grappig” op de tribune zitten en zelfs lachend buiten stappen nadat een zestal onschuldige dieren op een gruwelijke wijze is gemarteld en naderhand vermoord. Reporters dienen welingelicht te vermelden over wat er zich afspeelt. U heeft een grove minachting ten aanzien van dieren tentoongesteld. Hopelijk slaapt u ‘s nachts nog goed????

 193. Tom van Hal zegt: 19-06-08 om 21:16

  Mensen, mensen, wat een hysterische reacties toch allemaal. Typisch weer die Hollanders met hun wijzende vingertje. We stoppen miljoenen koeien en varkens in hokjes, vetgemest voor ons stukje vlees op ons bordje. En al kauwend reageren we op een video over het stierenvechten… Deze beesten lijden inderdaad en misschien moeten de Spanjaarden er inderdaad langzaam maar zeker mee stoppen. Maar die stieren hebben volgens mij voorafgaand aan hun einde in de arena wel jarenlang in een weide gestaan met het beste voer. Ik zou wel weten wat ik zou prefereren. Een beetje relativeringsvermogen graag!

 194. Ida Been zegt: 19-06-08 om 22:39

  Ik kan hier dus niet met drogen ogen naar kijken. Sterker nog ik wil er niet eens naar kijken. Als starks de nieuwe europese grondwet, of verdrag zoals dat tegenwoordig heet, er toch komt wordt dit vreselijk dierenleed tot cultureel erfgoed opgewaardeerd. Maarja wie zijn wij, de Nederlanders, om dit te veroordelen. We slachten ieder jaar 550.000.000 dieren afna een rotleven in de bioindustrie, er worden op Texel ganzen bijeen gedreven in vrachtwagen en vervolgens vergast………..
  zeg het maar, ik schaam me soms echt om mens te zijn.

 195. Yvonne Soudijn zegt: 19-06-08 om 23:27

  Ik heb weinig toe te voegen aan alle reacties. Bah, wat een wrede en mensonterende vertoningen zijn het toch!! Wanneer komt er ooit een eind aan? Ik zou het zeer waarderen als de NOS er eens een zeer kritisch en afkeurend programma aan zou wijden in plaats van dit!!

 196. Marco zegt: 20-06-08 om 10:01

  Stiergevechten is een soort ritueel die bedreven werd lang vóór de komst van de romeinen naar het iberisch schiereiland.
  De ‘Iberos’, hadden een soort religeus praktijk –> Het gevecht tussen twee goden. Dat gevecht wordt vertegewoordigd door een mens en een stier.
  In de oeroude iberische cultuur, de stier vertegenwoordigd het dierlijke, de wilde kracht… de duivel.
  De de mens vertegenwoordigd de gratie van een vrouw, de kracht van een man en de intelligentie van de mens.
  In de oude Iberische cultuur, het gevecht tussen stier en mens vertegenwoordigd de overwinning van de mens over haar puur dierlijke bestaan.
  Moreel (of niet), het is onvermijdelijk om te accepteren dat het stiergevecht wel een cultureel erfgoed is in Spanje.

 197. Jeroen zegt: 20-06-08 om 13:23

  Wat een treurige reacties zeg. Het lijkt wel of niemand goed kijkt en luistert naar de zomercolumn. “Oh stierenvechten, da’s heel erg en mag niet. Belachelijk dat juist de NOS dat uitzendt”, zo is de teneur. Da’s wel heel erg primair. Rop Zoutberg laat duidelijk blijken dat hij het niks vindt, maar als journalist moet je er ook niet voor weglopen. Hij schetst alleen het beeld dat het “big business” is ten koste van “die prachtbeesten”. Het stierenvechten wordt niet verheerlijkt. Bovendien zeggen de beelden meer dan woorden, en is het dus absoluut géén promotiefilmpje. Alle aandacht in de journaals voor zelfmoordaanslagen in Irak en Afghanistan zijn toch ook geen promotiefilmpjes?

 198. Monique Straatman zegt: 21-06-08 om 01:12

  Over 90% van de Spaanse bevolking is tegen stierenvechten doch weerhoud dit feit dhr. Zoutberg niet om deze film te maken.Niemand kan het dierenleed dat stierenvechten meebrengt goedpraten.Mocht dhr. Zoutberg deze mening delen dan was deze film nooit gemaakt en uitgezonden, zeker aangezien hij lachend tussen het publiek bij het stierenvechten te zien was. En dan nog te beweren dat deze film het stierenvechten op geen enkele manier zou promoten?De NOS zou zich moeten schamen om deze film uit te zenden!

 199. Schandalig en volkomen achterhaald nog een promotiefilmpje te zien voor stierengevechten.De dieren lijden ontzettend bij deze zinloze gevechten, wat geen echt gevecht is, daar de dieren eerst gedrogeerd worden en suf gemaakt worden. compleet je reinste waanzin! Het enige wat u nog kan doen is uw excuus aanbieden en zeggen dat u in de toekomst beter op let wat u gaat uitzenden.

 200. Gerard zegt: 22-06-08 om 00:27

  Misselijkmakend mannetje die Zoutberg,een speer in je rug gun ik je van harte om aan deze wreedheden mee te doen ,moet je wel een barbaar zijn.

 201. Wat Rob Zoutberg hier heeft willen laten zien is hoe lastig dit onderwerp is. Het is een dusdanig in de spaanse cultuur verweven iets dat je er haast niet omheen kan. Ookal zegt ruim 70% van de spanjaarden dat ze er niets mee te maken willen hebben, is het een miljarden business, zijn de “encierros” en aansluitende stierengevechten razend populair, kosten entreebewijzen voor Las Ventas tegen de 1300 € en zijn de “matadores” zeer bekende gezichten in het “glam” circuit van Spanje. Bijna elk dorp heeft wel een of andere traditie die iets met een stier te maken heeft en het gevecht tussen mens en dier.
  In Madrid zendt de lokale zender Telemadrid alle gevechten in Las Ventas van San Isidro live uit en dit staat in een groot gedeelte van de bars en cafes aan en men kijkt daar dus echt naar.
  Die tweeledigheid heeft hij geprobeert vorm te geven maar gezien de reacties op deze column is hij daar helaas niet in geslaagd.

 202. Roos Bernsen zegt: 24-06-08 om 07:46

  Walgelijk dit vertoon van dierenmishandeling. Uitzending zou alleen gerechtvaardigd zijn indien vergezeld van zeer kritisch commentaar. Deze achterlijke praktijken hadden uitgebannen moeten zijn voordat Spanje geaccpeteerd werd als EU lid.

 203. Marcel Godschalk zegt: 24-06-08 om 10:42

  Ik vond het erg goed dat Rop Zoutberg ons nog een keer op deze barbaarse hobby van de Spanjaarden heeft geattendeerd. Het is bij de wilde beesten af, ze zouden de rolen eens moeten omdraaien.

 204. Rosan de Groot zegt: 24-06-08 om 21:03

  Prima om het stierenvechten in het nieuws te brengen, omdat het een misselijke, commerciele, mishandelende traditie is. Het is goed dat er aandacht komt tégen dit entertainment gemartel, maar dus niet op een promotende wijze. Onbegrijpelijk dat een zender als de NOS zoiets wil promoten, terwijl het uitzenden van stierengevechten op Spaanse zender niet wordt gedaan vanwege schokkende beelden voor de kinderen. Ik hoop dat Rop Zoutberg het ook een keer vanuit het oogpunt van de stier wil bekijken, maar ik heb zo’n vermoeden dat dat niet zal gebeuren.

 205. patrick zegt: 25-06-08 om 13:06

  Onvoorstelbaar dat de NOS schaamteloos een naar mijn idee “promotiefilm” heeft uitgezonden. Dit was voor de heer Zoutberg een uitgelezen kans om deze wreedheden aan de kaak te stellen. Het is toch te gek voor woorden dat deze vorm van dierenmishandeling nog steeds niet wordt aangepakt!! We zouden met zijn allen keihard actie moeten voeren om definitief een einde te maken aan deze barbaarse praktijken.

 206. Jairam zegt: 25-06-08 om 18:44

  Stierengevechten behoort weldegelijk tot de Spaanse cultuur. Ik walg van al die hypocriete reacties hierboven. Is de intensieve veeteelt in Nederland soms veel beter. Wie zijn wij om een moreel oordeel te geven over de Spaanse stierengevechten. Denkt men soms dat men moreel superieur is t.o.v. de Spanjaarden.
  Stierengevechten is een eerbiedwaardige traditie. En juist omdat men op deze site zo negatief daarop reageerd ga ik binnenkort naar Spanje om ze te bekijken.

 207. moreno zegt: 25-06-08 om 19:22

  ach de Fries raapt kievitseieren en doodt hiermee nieuw leven, de Nederlander gooit graag een hengeltje uit en beschadigt die mooie vissen, de Italianen en Fransen vangen vogeltjes tijdens de trek en de Spanjaard houdt van de corrida de torros. ´s lands wijs, ´s lands eer.

 208. Joanna zegt: 28-06-08 om 00:41

  Mens en dier pijnigen, óók onder het mom van traditie, is gruwelijk. Ik ben opgegroeid op de Canarische Eil. waar deze corridas al langer verboden zijn en de bevolking vindt dat prima. Ook reina Sofía heeft zich al heel lang geleden met klem uitgesproken tégen het stierenvechten en heeft positieve invloed gehad op het denken van de Spanjaarden m.b.t. deze “eerbiedwaardige traditie”.
  @ Jairam: Je reactie doet mij denken aan hoe mijn dochten jáááren geleden weleens reageerde (en ze is nu 9…….).

 209. Ida zegt: 29-06-08 om 17:36

  ik ben geschokt door het feit dat een nederlandse journalist zulke wrede dierenmishandeling promoot. Ik had meer wijsheid, beschaving en dierenliefde verwacht.

 210. ik vind het zielig voor dei stieren echt zo zielig
  :P

 211. :P :P:P:P:P

 212. :p:P

 213. Ralf zegt: 01-07-08 om 23:54

  Men had eerst moeten denken. Misschien had Dhr. Zoutberg geen weet of geen afdoende weet van het dierenleed anders kan ik het niet verklaren. We laten toch ook geen correspondent met een glimlach op het gezicht verslag doen op een Japans “science vessel” waar we getuige zijn van hoe een walvis afgeslacht wordt? In Japan zegt men evengoed dat het jagen op walvissen deel uit maakt van het culturele erfgoed. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden… In het geval van het walvisjagen: prima dat jullie het in Japan al eeuwenlang doen maar toen stonden ze ook niet op het punt van uitsterven…verandering in omstandigheden vraagt verandering in acties. In het geval van stierenvechten: we hoeven iets toch niet te accepteren alleen omdat men al heel lang iets verschrikkelijks doet? Wij laten onze gevangen toch ook niet meer wegrotten op water en brood “zoals we altijd al gedaan hebben” in vroegere tijden? Ook hier geldt: verandering in omstandigheden vraagt verandering in doen en laten. Kortom: tijden veranderen en des te reden meer om het af te keuren en het een halt toe te roepen dunkt mij uitgaande van “progressie van beschaving” in plaats van “erfgoed van cultuur”.

 214. Babs Saris zegt: 02-07-08 om 14:59

  Belachelijk gewoon!
  Ik weet het dit is een zeer late reactie. Ik had deze zomercollum gemist maar een kennis wees me erop.
  Op internet is natuurlijk alles terug te zien.

  De woede die nu door mijn lijf heen giert, om hem zo lachend en onnadenkend te zien. Sorry hier heb ik geen woorden voor.
  Wat is het menselijk ras weer hoogstaand en wat zijn we inteligent…..
  De zomercollum van Rop doet dit alles in 1 klap teniet.
  Bravo!!!!!!!

 215. marcel zegt: 04-07-08 om 10:57

  Hè, wat zijn we het weer heerlijk eens met elkaar. Niemand die er iets van weet, maar allemaal verontwaardigd roepen! Fijn dat ook de andere kant eens aan bod komt.

 216. Maarten zegt: 07-07-08 om 12:19

  Ik zou het zeker geen “promotiefilmpje” noemen. Degenen die dat schrijven hebben het niet helemaal goed begrepen denk ik. Cynisme en afkeer druipen er juist vanaf. Het punt is juist dat de Spanjaarden dachten na Hemingway eindelijk weer eens een buitenlandse verdediger te hebben gevonden van het stierenvechten, verder is iedereen er tegen. Inclusief de correspondent. Goed stukje objectieve verslaggeving Rop, jammer dat men het hier niet begrijpt.

 217. Hugo Coljé zegt: 07-07-08 om 16:19

  Ik heb wel vaker zulk commentaar gehoord op de radio van een verslaggever dat stierenvechten zoiets ‘moois’ moet zijn. Een beetje stoeien met die dieren, vooruit, ze kunnen aardig wat hebben. Maar die die beesten om die manier een langzame dood laten sterven, dat kan niet. Dat is niet menselijk meer. Ik begrijp niet dat mensen dit menselijk noemen. Het is bij de beesten af!

 218. Floris zegt: 07-07-08 om 16:21

  Stierenvechten is afschuwelijk, echter wat net zo afschuwelijk is zijn veel van de verwensingen die ik hierboven heb gelezen aan het adres van de correspondent. Wat een hypocrisie, opkomen voor de rechten van de dieren en een mens (immers wij zijn ook dieren) zo bloeddorstig af proberen te branden en te beschadigen tot het toespelen op geweld toe.

  Het idee lijkt verder te bestaan dat het tonen van een filmpje als dit zou zorgen voor promotie voor het stierenvechten. Kennelijk bestaat de mening dat velen niet voor zichzelf na kunnen denken en dat die beschermd moeten worden door alleen dat te laten zien wat de tegenstanders van het stierenvechten willen dat ze zien.
  Het is niet zo dat wat je niet ziet niet bestaat. Het getuigt van goede journalistiek dat ook eens een keer getoond wordt dat er nog supporters bestaan. Veelal zie je in reportages een bepaalde kant van het verhaal vanuit je eigen cultuur gezien. Dan wordt vaak ook niet een relativering vanuit andere culturen getoond. Als nu dan iets wordt getoond vanuit een deel van de Spaanse cultuur is het niet meteen een doodzonde niet de Nederlandse kijk erop te laten zien, dat kan iedereen immers zelf wel invullen.

 219. Ik vindt het filmpje verschrikkelijk! Als je na gaat dat niet alleen de stieren maar ook paarden op een gruwelijke dood sterven! Dan zendt je dit niet uit!!!

 220. amber zegt: 11-07-08 om 13:47

  begin misschien een keer met reclame maken voor stierengevechten!
  goed bezig hoor!!
  als er al zoveel organisaties opgericht zijn tégen dit soort activiteiten, dan moet het toch zijn dat er iets niet klopt daarmee!!!!!
  stop gewoon die dierenmishandeling!!!!!!!!!!!!

 221. jens zegt: 11-07-08 om 18:51

  elke 5 seconde sterft een kind van de honger, iedere 10 minuten een stier, goh arme beesten, boehoe…

 222. Jip Ramakers zegt: 12-07-08 om 18:40

  Meneer Zoutberg, ik heb het lang niet zo zout gegeten! Het feit alleen al dat u de stierenvechtindustrie steunt met het kopen van een ticket spreekt al boekdelen over uw persoonlijkheid, maar dat u mij en andere mensen (en niet in de laatste plaats ook de stieren!)ook nog eens weet te treiteren met een soort van promotiefilmpje voor het stierenvechten, dat spant toch werkelijk de kroon. U bent precies het type mens waar ik me als ras voor schaam . BAH, BAH en nog eens BAH!

 223. Jose zegt: 13-07-08 om 21:39

  Een film maken is niet per definitie promotie maken voor het onderwerp. Dan kan de NOS wel opdoeken. Ook verschrikkelijke zaken dienen onder de aandacht gebracht te worden. En ik ben ook tegen dierenmishandeling!

 224. Het stierenvechten bestaat al duizenden jaren en is een prachtige sport. Ik geniet er zozeer van dat ik zelfs een pro-stierenvechten hyve heb opgericht samen met iemand anders, juist om het mooie van deze traditie voor het voetlicht te brengen.

 225. Alf Collet zegt: 16-07-08 om 09:11

  Als ik al die reacties lees, typisch Hollands, kuddedieren die wijzen met het vingertje. In Alpenlanden worden ook gewoon bontjassen gedragen net als jullie verre voorouders. Ik schaam me af en toe om Nedelander te zijn. Laat iedereen in z’n waarde. Aloud spreekwoord”‘s Lands wij, ‘s lands eer !”

 226. Gurdjieff zegt: 01-08-08 om 11:00

  De ziekelijkheid van de Nederlandse aaisector wordt inmiddels steeds bekender, welk land heeft een partij van de dieren en een massa aan clubjes (die goed gesubsidieerd) invloed proberen uit te oefenen. De meest zieken worden inmiddels ook door de politiek terroristen genoemd.

 227. estella zegt: 12-08-08 om 18:35

  vinden jullie het niet schandalig dat je zo een filmpje maak en dan er nog verdomme naar toe gaat om te kijken jullie zijn dom bij de nos stelletje gekken je had daar zelf moeten staan en trouwens die paarden lijden ook veel te veel

 228. Marlieke zegt: 19-09-08 om 12:08

  Corridas zijn mooi om te zien en een rijk deel van de Spaanse cultuur. Dat er dan toevallig 6 stieren gedood worden, die een hoop adrenaline in hun lijf hebben en voor hun doen ‘gewoon’ in de strijd sterven, is daarbij bijzaak. Er worden ook 1miljoen koeien per jaar geslacht, die een leven in een stal hebben gehad (in NEDERLAND). De stieren die voor corridas gebruik worden, zijn ALTIJD goed verzorgd, hebben een zeer goed leven gehad. Daarbij lijkt zo’n corrida een eeuwigheid te duren, maar 20 minuten is al lang. Een goede matador doodt daarna de stier met zijn zwaard dwars door het hart, waarna de stier in één, misschien twee seconden neervalt en op slag dood is. Kennen wij niet veel erger leed in de wereld?????????

 229. Marlieke zegt: 19-09-08 om 12:10

  Plus! Nu ik toch bezig ben.. die paarden hebben een heel sterk harnas om, voelen niks van die stieren (behalve dat ze zo nu en dan opgetild worden). Vergeet niet dat paarden ook zwaar zijn.
  Al die zeikerds hier, mond dicht, en ga een x kijken om te weten waar je het over hebt.

 230. Eindelijk iemand die de het vanaf een andere kant durft te bekijken. Dan hoef je niet metreen pro te zijn. Getuige het aantal afkeurende reacties (logisch) hoef je ook echt niet bang te zijn dat je iemand daarmee aanmoedigt. Frappant wel dat de meeste anti-mensen zo veel weten van de manier waarop, wat de stier voelt en ziet,hoeveel kans de stier en de vechter maakt op overleven. Tsja, onwetendheid is echt niet erg, en je hoeft niet alles te weten om op je Nederlandse klompen aan te voelen wat hoort en niet hoort, maar het OORDEEL mag je achterwege laten. Het waarom, dat is wel degelijk relevant. Als je voor bent, maar zeker als je tegen bent. Ik heb nog nooit zo’n domme eenzijdige “maatschappelijke discussie”gezien. Er is namelijk geen discussie. En daarom bestaat dit prehistorisch verschijnsel nog steeds. En niemand vraagt zich af waarom. Dat is dom. Als je iets wil bestrijden, dan analyseer je het eerst. En dan ga je niet met zijn allen de sociaal wenselijke mening uiten hoe zielig het allemaal is. Madre mia. Doe eens wat onderzoek en zeg dan je zegje. Ik heb gesproken met een stierenvechter, een leraar stierenvechten, een leerling, een fokker een picador en een mozo de espada. Niet omdat ik Voor ben want ik ben tegen. Maar dat is even op de tweede plaats. Je mag het best proberen te begrijpen hoor, dat is niet erg. OOk niet als je dom bent.

  Bedankt Rop voor de knuppel in het stierenhok.

 231. Ik vind het een prachtige sport.Een echt volksfeest.De ambiance is onbeschijlek.Moet men zeker eens meemaken.

Geef een reactie